Отидете към основна версия

2 198 27

С 14% са надценени жилищата в южната ни съседка

  • гърция-
  • имоти-
  • жилища-
  • цени

Гърция има нужда от 212 000 жилищни единици

Снимка: Shutterstock

Близо 212 000 е броят на необходимите жилищни единици в Гърция, сочат експерти. Именно дефицитът на имоти е сред основните причини пазарът на този тип имоти да е надценен с 14%. В същото време 10 000 апартамента не могат да бъдат пуснати на пазара за продажба, поради наличие на бюрократични спънки, сочи проучване на Ріrаеuѕ Ваnk. Пускането им за продажба на търг може да отнеме до 4 години – време, през което да бъдат изчистени бюрократичните тежести.

Продадените през миналата година жилища на търг в района на Атика е била 1323 EUR/кв.м.

Към днешна дата, по данни на Министерството на финансите на Гърция, в страната броят на необитаемите имоти надвишава 650 000. От тях 150 000 са разположени в района на Атика и Солун. Преобладават ваканционните жилища. Повечето не са използвани от години, а не малък брой са изоставени.

Държавата обмисля изготвянето на споразумения, чрез които десетки хиляди имоти, които имат задължения или пък се водят на фирми с дългове, да бъдат пуснати на пазара, пише изданието Еkаthіmеrіnі.

Прогнозите на специалисти са, че през 2024 г. цените на жилищата в Гърция ще отчетат лек спад, с което ще се постави края на тенденцията на поскъпване, която се наблюдава през последните 2 години. Ще са налице и райони с понижено търсене. Там цените на жилищата ще отчетат поевтиняване.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини