Отидете към основна версия

11 557 2

Швейцария: Имотният балон не се спука

  • цени-
  • имоти-
  • швейцария

През последните две години цените на недвижимите имоти в Швейцария непрекъснато растяха. Темпото на поскъпване беше такова, че мнозина банкови специалисти и брокери на недвижими имоти предупреждаваха за образуването на имотен балон. През 2013 г. обаче пазарът на луксозни имоти е в застой и балонът не се спука.

Това, което се случи в сегмента на елитни апартаменти и къщи, е, че през последните два-три месеца на изминалата година се отчете ръст в търсенето. То е в резултат на притока на богати имигранти и стабилен икономически ръст.

С 3% поскъпнаха жилищата през четвъртото тримесечие на 2013-а в сравнение със същия период на 2012 г. При къщите е отчетен ръст от 2.1%, показват данните на индекса съставен от Fahrlaender Partner AG. При луксозните имоти се регистрира поевтиняване в рамките на 1%.

Да припомним, че в момента лихвите по ипотечни кредити се намират най-ниските си нива от август 2011 г. Тогава Националната банка на Швейцария понижи значително основния лихвен процент, което беше предпоставка за създаването на имотен балон.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Нов жилищен квартал в Швейцария

    Строителната компания със седалище в Цюрих – Implenia, получи задача да построи нов жилищен комплекс. Той ще се намира в град Ивердон, кантон ...
    01.05.2014
    3 593
    1