Отидете към основна версия

2 735 20

Средната цена на жилищата в Турция надхвърли забележителната марка

  • турция-
  • жилища-
  • цени
Снимка: М. Богданова

Според онлайн платформата Endeksa през март средната цена на жилищата в Турция се е увеличила с 84% на годишна база и за първи път е надхвърлила границата от 3 милиона турски лири (100 000 USD). Изчисленията са направени в турски лири и не са взели предвид инфлацията.

Продажбите на жилища през март са намалели с 33% в сравнение със същия месец на предходната година.

Истанбул беше провинцията с най-голям брой продажби на жилища през март, с 23 700 транзакции, представляващи 17% от общите продажби в Турция. Средната цена на жилище в мегаполиса се е увеличила със 73% до 4,2 милиона лири (140 000 USD).

Столицата Анкара и провинция Измир следват Истанбул с най-голям брой продажби на имоти през март. Тези три провинции представляват 30% от всички продажби на жилища в Турция.

Цените на жилищата са се повишили най-много в югоизточната турска провинция Хатай, източен Елазиг и черноморския регион Орду.

Според официални доклади Хатай е една от най-тежко засегнатите провинции от земетресението от 6 февруари 2023 г., което причини срутването на повече от 13 000 сгради и сериозно повреди над 75 000 сгради.

Според TÜIK цените на жилищата в Хатай са се увеличили със 124% през миналата годината. Средната цена в провинцията е 2,76 милиона лири (91 000 USD).

Въпреки че данните на Endeksa показват годишно увеличение на цените на жилищата, коригираните спрямо инфлацията стойности, произведени от онлайн пазара Sahibinden и Центъра за икономически и социални изследвания на университета Bahcesehir (BETAM), разкриха низходяща тенденция в реалните цени през последните шест месеца.

В доклада се посочва, че средногодишното увеличение на реалните цени на жилищата (коригирани спрямо инфлацията) е само 0,2%. Реалните цени на жилищата в провинциите Истанбул и Измир също са намалели.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.

Свързани новини