Last news in Fakti

30 Май, 2024 13:21 4 619 12

Нестандартен начин за контрол на цените на имотите въвежда Турция

  • турция-
  • цени-
  • жилища-
  • инфлация

Създават специален инвестиционен фонд, който да увеличи предлагането на жилища

Нестандартен начин за контрол на цените на имотите въвежда Турция - 1
Снимка: М. Богданова ©

Силната инфлация, която застигна Турция през последните години се отрази пагубно върху цените на недвижимите имоти. Поради тази причина турските власти възнамеряват да създадат специален инвестиционен фонд. Целите му са две: да увеличи предлагането на жилища и да спомогне за спад на цените на този недвижим актив.

„С този инвестиционен фонд щe дoпpинeceм зa финaнcиpaнe нa гpaдcĸaтa тpaнcфopмaция, както и ще повишим пpeдлaгaнeтo нa жилищa", каза тypcĸият миниcтъp нa финaнcитe Mexмeт Шимшeĸ.

С тази нетрадиционна мярка турските власти са на мнение, че ще могат да овладеят непазарните ръстове на цените и наемите на апартаменти и по този начин ще станат отново достъпни за по-широк кръг хора.

През 2022 г. Турция въведе ценови таван в резултат на значителен ръст на наемите на жилища, но желания резултат не беше достигнат. През миналото лято участниците на пазара станаха свидетели на драстичен скок в месечната рента. Цените на квадратен метър жилищна площ също отчетоха значително увеличение. Най-много пострадаха хората с ниски и дори средни доходи, които желаеха да си купят нов дом. Към месец май 2023 г. ръстът на офертните цени на годишна база достигна рекордните 101%.

Продажбените цени също отчетоха ръст, като най-висок беше той в Анталия и съседните на известния турски курорт Бурдур и Испарта – 195%. В Oдpин, Teĸиpдaг и Kъpĸлapeли увеличението е 174%, а в Измиp – 170%. B Aнĸapa и Иcтaнбyл жилищaтa cъщo продължават значително да поскъпват.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турчинов

    17 6 Отговор
    Статията е заобиколено оправдие на българските брокори защо са скъпи български имоти и желание им целокупния народ да ги купува.
    Затова има и намек и за българските ци на имотите
  • 2 Турция

    11 6 Отговор
    Има опит в овладяване курса на лирата и инфлацията защо да не го приложи и при цените на жилищата?
  • 3 ГОЛАТА ИСТИНА

    15 15 Отговор
    Хранителни продукти Х 3, ток Х 3 , услуги Х 3 , строителни материали Х 3, всичко поскъпва но искат наемите и цените на жилищата да са , като преди пет години....как ? Свиквайте с мисълта, че и още по-скъпо ще става !

    Коментиран от #5, #6, #8

  • 4 "Кредит Маркет ООД"

    10 3 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.
  • 5 х 3 е главата ти

    24 4 Отговор

    До коментар #3 от "ГОЛАТА ИСТИНА":

    мечти брокерски, свиквай че скоро никой няма и да поглежда към имоти, камо ли да купува. С тия цени се загробихте, от алчност
  • 6 Жоро

    12 9 Отговор

    До коментар #3 от "ГОЛАТА ИСТИНА":

    Повечето го знаеме това,пищът редовните дежурни къде живеят на 45+год. при мама и тати и ги чакат да се върнат от работа да им дадът 20 лв да имат за цигари и бира и те така

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Аз Кочо

    9 7 Отговор

    До коментар #6 от "Жоро":

    Пак не си чул ко казах.
    100 пъти го казах

    Къщите са активи и са част от инфлацията на цените на активите, а не от инфлацията на потребителските цени. Инфлацията на потребителските цени обхваща предмети за потребление, стоки и услуги, които потребителите потребяват. Цените на активите вървят нагоре и надолу и могат да паднат много. Като цяло потребителските цени почти никога не падат. Голяма разлика. Ето защо те се проследяват отделно както и инфлацията в заплатите се проследява отделно от тази на активите и на потребителските цени.
    Затова е много тъпо да сравняваш поскъпването на тоалетната хартия и краставицата с поскъпването на имотите.
  • 8 Аз Кочо

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "ГОЛАТА ИСТИНА":

    Отговор 7 беше за теб вуе
  • 9 Гост

    3 2 Отговор
    Освен, че е е важно какво ще предлага, важно е и на каква цена ще го предлага.
  • 10 Жоро

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Жоро":

    Да доуточня, повечето брокери , като мен - прецакания В у й, го знаем това, че който купи сега се набутва яко, но нема да спрем да ви цакаме и караме да купувате
  • 11 Ангел

    5 4 Отговор
    Харесва ми заглавието, как така я застигна инфлацията, от къде дойдоха тея хартийки. Все едно случайно са дошли от някъде тея новонапечатани пари

    Коментиран от #12

  • 12 Инфлацията

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ангел":

    дойде благодарение на Промяната,пак гласувайте за тях