Отидете към основна версия

3 435 10

Възстановяването на една от най-известните сгради в Европа ще струва 143 милиона долара

  • дания

Реставрацията на фондовата борса в Копенхаген може да отнеме и 10 години

Снимки: ЕРА/БГНЕС

От 5 до 10 години ще са необходими за възстановяването на сградата на фондовата борса в Копенхаген след пожара, който я застигна преди дни. Цената на ремонтните дейности могат да достигнат 143 млн. USD, коментира архитектът реставратор и председател на сдружение „Исторически сгради”. Йорген Оверби в интервю за вестник Berlingske, който призна, че все още не са ясни точните поражения върху постройката.

Пожарът, който унищожи половината от сградата, беше определен като национална катастрофа в Дания. „Изгоряха 400 години икономическа история. Плаках сутринта и ще плача и вечерта“, каза Браян Микелсен, председател на Датската търговска камара. „Решихме да възстановим борсата, независимо колко ще струва.“

Според шведския историк на архитектурата Мартин Рьорби финансовата страна на въпроса не е най-големият проблем и той е уверен, че прочутият шпил на борсата, който се срути по време на пожара, отново ще се издигне над столицата на кралството. „Абсолютно съм убеден в това, този шпил е един от шпиловете и кулите на историческия център на Копенхаген. И фактът, че няма да се появи отново, е напълно изключен“, цитира го вестник Svenska Dagbladet.

Рьорби отбелязва, че фондовата борса, построена през XVII век, е претърпяла редица вътрешни промени през годините на своето съществуване и по-голямата част от интериора ѝ датира от XIX век. Ако огънят е унищожил всичко вътре, тогава според него няма причина за реконструкция.

Сравнявайки пожара на борсата с пожара в катедралата Нотр Дам, експертът смята, че задачата пред датчаните е по-малко трудна от тази, която французите трябва да решат, тъй като Нотр Дам дьо Пари е почти 500 години по-стар от борсата и има по-сложна структура под формата не само на стени и фасади, но и на сводове, контрафорси и ниши. Фондовата борса в Копенхаген е проектирана просто: тухлени стени и дървени конструкции, не особено сложни.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини