Отидете към основна версия

2 064 16

Новите жилища вече не са атрактивни за американците

  • сащ-
  • жилища-
  • ново строителство-
  • цени-
  • купувачи-
  • продавачи

Значителен спад в сделките с този тип имоти

Снимка: Shutterstock

Прекалено високите цени и лихви по ипотечните заеми отблъсна голяма част от купувачите в САЩ. Спад от 4.7% се отчита при продажбите на еднофамилни къщи, до 634 000 сделки през април тази година спрямо същия месец на миналата. Очакванията са през 2024-та да не бъдат реализирани повече от 678 000 продажби.

От Федералния резерв са на мнение, че лихвените проценти по ипотечните заеми трябва да останат на сегашните високи нива. Това ще доведе до естествения край на пика при продажбите на жилища и еднофамилни къщи в САЩ.

Ситуацията е особено неприятна за строителните предприемачи. За да я избегнат и да привлекат повече купувачи, те предлагат ценови стимули, но ефектът от тях е далеч от задоволителния.

Търсенето продължава да надвишава предлагането, но значително е намаляло и не е изключено до края на текущата година да се изравни.

Що се отнася до цените, но годишно ръстът им е 9%. Според анализатори, тази тенденция ще се задържи през идните 10 години. Ръст при наемите също се наблюдава и той ще остане като тенденция и в бъдеще.

Картината е такава, че не само американците с ниски доходи не могат да си позволят жилище, но и все повече се увелича и делът на тези със средни доходи, които са замислят дали да влизат подобна скъпа инвестиция.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини