Last news in Fakti

30 Май, 2024 11:11 2 054 16

Новите жилища вече не са атрактивни за американците

  • сащ-
  • жилища-
  • ново строителство-
  • цени-
  • купувачи-
  • продавачи

Значителен спад в сделките с този тип имоти

Новите жилища вече не са атрактивни за американците - 1
Снимка: Shutterstock

Прекалено високите цени и лихви по ипотечните заеми отблъсна голяма част от купувачите в САЩ. Спад от 4.7% се отчита при продажбите на еднофамилни къщи, до 634 000 сделки през април тази година спрямо същия месец на миналата. Очакванията са през 2024-та да не бъдат реализирани повече от 678 000 продажби.

От Федералния резерв са на мнение, че лихвените проценти по ипотечните заеми трябва да останат на сегашните високи нива. Това ще доведе до естествения край на пика при продажбите на жилища и еднофамилни къщи в САЩ.

Ситуацията е особено неприятна за строителните предприемачи. За да я избегнат и да привлекат повече купувачи, те предлагат ценови стимули, но ефектът от тях е далеч от задоволителния.

Търсенето продължава да надвишава предлагането, но значително е намаляло и не е изключено до края на текущата година да се изравни.

Що се отнася до цените, но годишно ръстът им е 9%. Според анализатори, тази тенденция ще се задържи през идните 10 години. Ръст при наемите също се наблюдава и той ще остане като тенденция и в бъдеще.

Картината е такава, че не само американците с ниски доходи не могат да си позволят жилище, но и все повече се увелича и делът на тези със средни доходи, които са замислят дали да влизат подобна скъпа инвестиция.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Математик

    15 3 Отговор
    Миленче - тия цифри и нули за нищо ги нямаш
    Играеш си с тях като луд с члена си!
  • 2 Брокер

    7 2 Отговор
    Четете ли добре,теменуги малки - не само тези с ниски доходи немогат да си позволят жилище, но и тези със средни доходи........ а вие си ревете само

    Коментиран от #6, #7

  • 3 Красиви колибки

    8 2 Отговор
    Докато дуйне ветерот.
  • 4 стоичков

    4 1 Отговор
    Айн цвайн драйн -дрън !
  • 5 "Кредит Маркет ООД"

    4 2 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Брокер":

    Реве само Кочо,ние знаеме как са цените много добре

    Коментиран от #9, #11

  • 8 Аз Кочо

    5 2 Отговор
    Както винаги това са глупости
    Сащ
    Собствениците на жилища напълно отвориха пазара за строителите на жилища, като се вкопчиха в надеждите си, че лихвите по ипотечните кредити „скоро“ ще паднат обратно до 3% (успех!), и че следователно цените скоро ще започнат да се повишават отново и че те могат да се повишат пазар със своята празна къща, от която се бяха изнесли преди време, но все още не са пуснати на пазара.

    Така че цените на новите и препродадените еднофамилни къщи се приближиха една до друга, те са на косъм. И с изкупуването на ипотечни лихвени проценти, месечните плащания могат да бъдат по-ниски за нова къща в сравнение със съществуваща къща, тъй като строителите на жилища се конкурират агресивно с тези собственици на жилища и го казаха в разговорите си за приходите.

    Националната средна цена на новите еднофамилни къщи е спаднала много повече от националната средна цена на съществуващите еднофамилни къщи

    Така че продажбите на нови къщи се задържаха, докато продажбите на съществуващи къщи се сринаха.
  • 9 Аз Кочо

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Продължавай да дремеш, за да не ми се налага да те слагам на място!
  • 10 Аз Кочо

    5 2 Отговор
    Строителите на жилища са продали 60 000 нови къщи през февруари, без сезонна корекция, което е малко повече от януари и със 7,1% повече от преди година.

    В сравнение с февруари 2019 г. продажбите са намалели само с 4,8%, въпреки лихвите по ипотечните кредити от 7%, докато продажбите на съществуващи (препродажба) жилища са се сринали с 19% в сравнение с февруари 2019 г.
    Фактът, че продажбите на нови къщи продължават, въпреки 7% ипотечни лихви, показва, че строителите на жилища са разбрали този пазар и обикалят собствениците на жилища, които се опитват да продават. Строителите на жилища се конкурират директно с препродажба на жилища. Те се занимават със строителство на домове и не могат да се опитат да изпреварят този пазар, както много потенциални продавачи на жилища се опитват да направят.
  • 11 Жоро

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Той от 3години не е спрял,що му обръщаш внимание

    Коментиран от #12

  • 12 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Жоро":

    Еми щом го влече
  • 13 Зайо Байо

    6 2 Отговор
    Важното е , че къщите в Барселона са апетитни/атрактивни за Тиквата и мис Бикини 1
  • 14 Наслада

    2 5 Отговор
    Тези кочини от талашит кой ги гледа. Не е ли на първа линия със две палми отпред и джакузи не ми го хвали.
  • 15 голям майтап

    12 2 Отговор
    Такива неугледни дупки се продават у нас за по 170-270 к евро, че човек да се чуди кой с всичкия си би купил някоя от тях. А ако са на кредит, ще излязат по 340-540к евро / милион лева!/
    Колкото е външния дълг на Черна Гора.
    Трябва да си пъен интелектруален инвалид, за да не видиш изкуствено надутия балон и пиковата част на синусоидата.

    А за разкош, когато решат, че балонът е надът до момента на пръсването, ще увеличат и лихвите, за да "охладят".
    Така някой несретник ще се окаже с панелка или калпаво "ново" строителство в бедняшки квартал, без инфраструктура и мижав икономически живот, сред фъшкии и валяща се мръсотия, но със задължения от над милион в перспектива да се измъкне само ако спечели английската лотария.
  • 16 ????

    0 0 Отговор
    Абе какво ме интересуват американците,да правят каквото си искат АМА САМО У ТЯХНАТА СИ ДЪРЖАВА,у нас работа нямат,не са желани,да не ни се месят в живота тия разбойници....