Отидете към основна версия

3 023 21

Войната стимулира пазара на жилища

  • русия-
  • москва-
  • инвестиции-
  • имоти-
  • покупка-
  • сделки

Инвестициите в недвижими имоти в Руската федерация достигнаха рекорд от 318 милиарда рубли

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Общият обем на инвестициите в недвижими имоти в Руската федерация от януари до май 2024 г. се е увеличил с 21% спрямо същия период на 2023 г. и възлиза на 318 милиарда рубли. „Общият обем на инвестициите в руски недвижими имоти възлиза на 318 милиарда рубли, което е исторически рекорд в сравнение със същите периоди от предходните години“, посочват анализатори.

За 5 месеца в Руската федерация инвестициите в обекти за жилищни имоти са се увеличили 2,4 пъти до 110 милиарда рубли, според изчисленията на агенция CORE.XP. Това е максималната сума за същия период през последните 10 години. Ръстът отчасти се дължи на две големи сделки за придобиване на парцели в микрорайон Камушки близо до Москва и на улица Староволинская в западната част на столицата, обясниха от компанията. Значителни инвестиции в жилищни обекти се правят от предприемачи, които обмислят възможността да станат публични и да попълнят поземлената банка за бъдещо разширяване на бизнеса.

Инвестициите в складове в Руската федерация са се увеличили за пет месеца с 2,6 пъти до 53,7 милиарда рубли, в офиси с 1,6 пъти до 93,4 милиарда рубли. В същото време инвестициите в търговски площи в Руската федерация през януари - май 2024 г. спрямо същия период на 2023 г. са намалели с 47% до 45,2 милиарда рубли.

Делът на руските продавачи на недвижими имоти се е увеличил на годишна база с 26%, до 84%, а чуждестранните съответно намаляват до 16%, отбелязват анализатори. „Гледаме на втората половина на годината с предпазлив оптимизъм поради високите лихвени проценти, които охлаждат инвестиционната активност“, добави компанията.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини