Отидете към основна версия

7 260 0

Пари на вятъра! Имотните подобрения, които не си струват

Пазарът на имоти в София продължава да наблюдава значително повишение в цените от лятото на 2023 г. до днес, като средно увеличението е 19%. Този факт стимулира все повече собственици да инвестират в подобрения, с надеждата да извлекат максимума от имота си при продажбата.

“За съжаление, не всички подобрения са равностойни по отношение на добавената стойност. Често разминаването между визията и предпочитанията на продавача с тези на потенциалните купувачи прави някои инвестиции неоправдани,” коментира Цветослав Христов, управляващ съдружник в Antre Real Estates.

Ето защо в следващите редове ще се разгледат подобренията по имота, които наистина въздействат върху цената, както и най-често допусканите грешки от собствениците.

Подобренията на имота могат да се разделят на три типа - основни, ключови и допълнителни.

Основните подобрения са по-скоро задължителни да се направят, тъй като ще дадат добавена стойност за купувача или няма да направят лошо впечатление. Това означава, че те биха възвърнали инвестицията от страна на собственика.

Изпразване на имота от ненужни вещи, в това число премахване на стари мебели и електроуреди. Оправяне на течове и пукнатини. Това винаги притеснява бъдещите купувачи и е повод за намаляване на цената. Освежаване или подмяна на подовите настилки. . Най-добре е да се боядиса в бяло - дава простор, светлина и е добра основа за пребоядисване в друг цвят впоследствие. Естествено, този съвет е в случай, че се търси по-бюджетно освежаване на имота. Оправяне на дограмата. Да се подмени дограмата, ако е стара. В случай че е алуминиева, то да се изчисти и ревизира. Освежаване или подмяна на врати и ключове. Входната врата е първото впечатление за имота, хубаво е собственикът да се погрижи за добрия ѝ вид. Нова баня и кухня. Видът на тези две помещение е изключително важен за открояването на имота. Причината е, че това са най-големите пера в ремонта и обзавеждане на нов апартамент. Ето защо тези две помещения или трябва да бъдат ремонтирани и завършени доста качествено или въобще да не се започват. Компромисните варианти едва ли ще се отплатят. В случай, че човек реши да се заеме, то банята след ремонта трябва да е с изчистен, ненатрапчив дизайн и санитария от поне среден клас. В кухнята, електроуредите е препоръчително да са висок клас с всички документи, които да удостоверяват това.

Ключови подобрения са тези, които с голяма вероятност ще повишат цената на имота. Те са такива, които купувачите високо ценят, но могат да се отложат във времето.

Преустройство на имота. Ако това е възможно и законосъобразно, то е добре да се направи. Все повече от имотните инвеститори днешно време, вземат двустаен старо строителство и го превръщат в модерен тристаен, като това значително повишава цената на имота. Преустройството също така може да означава свързване с тавански помещения или ако сте с партерен имот - усвояването на зелената площ около имота. Подмяна на ВиК и ел. инсталация, особено ако има проблем, става задължителна точка. Препоръчително е да се документира със снимки. Поставяне на изолация. В случай, че имотът е среден, то инвестицията е по-ниска, а енергоефективността става все по-важна с нарастване на сметките за отопление. . Да се сменят старите осветителни тела с енергоспестяващи. В банята да се остави бяла светлина, а в спалните топла.

Според Цветослав Христов от Antre Real Estates подобренията изброени до тук заедно с добавяне на добър интериорен дизайн могат да увеличат стойността на един имот с до 35%. Всичко извън тези подобрения е нещо допълнително. Именно с допълнителните подобрения собствениците често “пресоляват манджата” и имотът им става по-труден за продаване, а инвестицията им може да не се възвърне.

Ето едни от най-често срещаните грешки:

Слагане на тапети, специфични декоративни и интериорни мазилки; Озеленяване на терасата; Изпълнение на жилището по специфичен интериорен проект - френски прованс, скандинавски стил, африкански и т.н.; Закупуването на вана, масажни душове в банята или камина в хола; Създаването на кичозност с обзавеждането на имота с премиум марки - посуда, спално бельо, мебели, електроуреди и т.н. Боядисването с изключително ярки цветове на помещенията като червено, зелено, розово и т.н. Пребоядисване или “оправяне” на врати и дограми в окаяно състояние.

Всичко споделено до тук се отнася за имоти на вторичния пазар. За такива ново строителство, повечето неща важат, но там инвестицията е по-голяма и трябва да се прецени, доколко би си струва финансовия резултат в края.

В заключение, преди да се направят инвестиции в подобрения на имот, е важно да се оцени какво действително въздействие те ще имат върху продажната цена. Фокусът трябва да е върху тези подобрения, които са в състояние да предложат най-голяма добавена стойност и да привлекат широк кръг от потенциални купувачи. Поради това е силно препоръчителна консултация с професионалист в областта на имотите. Те имат поглед върху тенденциите на пазара и търсенето на купувачите, за да могат да насочат в правилна посока всеки продавач, така че ефективно да увеличи стойността на имота си.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Свързани новини