Отидете към основна версия

7 177 10

По-добрият вариант на Дубай (СНИМКИ)

  • астана-
  • казахстан-
  • столица-
  • архитектура

Тази седмица Астана чества „Денят на столицата“

Астана – градът, който расте с всяка изминала година. Много сме чели за него и за възникването му буквално за няколко години. Столицата на Казахстан ви посреща с широки булеварди – по 3-4 ленти в едната посока, нещо което е нетипично за редица европейски градове. Широки тротоари и огромни сгради, които буквално ви карат да се чувствате като трохичка.

Байтерек, Централната джамия, Ар орда, площада на Независимостта, Националния музей, EXPO са само част от задължителните забележителности, които трябва да посетите.

На 6 юли Астана чества „Денят на столицата“. Новата столица на деветата по големина държава в света – Казахстан, се откроява с ярко изразено минало и с още по-ярко изразено бъдеще. Минавайки моста над река Ишим, преминавате от миналото в бъдещето. От едната страна на реката е стария град с типичните съветски сгради с красиви орнаменти, а от другата – модерния свят със съвременните лъскави постройки.

Да изградиш нова столица в съвременния модернизиран и забързан свят, в който буквално всеки ден изниква нова технология, която улеснява начина на живот, не е лесна задача. Затова и столицата на Казахстан е едно от най-големите предизвикателства за японския архитект Кишо Куракава, който е главния архитект на Астана – най-младата столица в света (основана е преди 26 години). Куракава успява успешно да вплете традициите на Изтока и Запада, на старата „галантна“ архитектура и съвременните изчистени и лъскави форми на сградите.

Ето и едни от символите на Астана:

Байтерек

Символът на Астана. Кулата е построена през 1997 г. Целта ѝ е да ознаменува Астана като новата столица на Казахстан. Височината ѝ е 105 метра, а наблюдателната кула е разположена на 97-мия метър. Кулата е дело на известния британски архитект сър Норман Фостър.

Булеварда на „Водата и зеленината“

Емблематичният булевард е перлата на Астана, създадена от японския архитект Кишо Куракава. Булевардът започва търговския център „Ханска шатра“ и завършва в другия край с президентския дворец Ак Орда – още две емблематични за Астана сгради.

Архитектурно булевардът е изграден на три нива. На най-долното ниво са построени паркинги с капацитет до 400 автомобила. Второто ниво е един огромен пасаж, който представлява галерия със светлини от двете страни, в която са разположени изложбени зали, магазини и офиси. Третото ниво на булеварда е пешеходна зона с множество тревни площи и декоративни дървета, малки архитектурни форми и фонтани. В центъра на булеварда се издига монумента Байтерек.

По цялото протежение на „Булеварда на водата и зеленината“ са изградени архитектурни обекти, проектирани от известни казахски и чуждестранни архитекти. Тук се намират и сгради на държавната администрация като Министерския съвет, Сената, Мажилиса, Върховния съд, Външното министерство, Министерството на отбраната, Националната библиотека, много офисни здания, търговски компании, хотели, някои посолства, луксозни жилищни комплекси. Тук е разположен и главният мюсюлмански храм на Казахстан – Нур Астана джамия.

Ханската шатра (на казахски: Хан Шатыр)

Развлекателният център е открит през 2010 г. Веднага се превръща в една от забележителностите на новоизграждащата се столица. Привлича с оригиналната си архитектура – огромна разпъната прозрачна шатра, от където идва и името му. Разположен е в северния край на „Булеварда на водата и зеленината“ и се извисява на 150 метра от елипсовидна основа, за да оформи най-високия връх в градския силует на Астана.

Ханската шатра най-високата палатка в света. Площта ѝ надхвърля 100 000 кв.м. От сградата се разкриват драматични гледки към града и заобикалящите го степи.

Пустинното цвете

Централна концертна зала „Казахстан“ е концертната зала в Астана. Известна е още като „Пустинно цвете“. Сградата е дело на италианския архитект Манфреди Николети. Това е най-голямата концертна зала в страната, чийто капацитет е 3500 гости. Открита е през 2009 г. Годишно „Пустинното цвете“ е домакин на около 100 публични събития.

Това са само малка част от символите на Астана. Казахстанската столица е площадка, на която могат и на която се изявяват едни от най-големите съвременни архитекти от цял свят. Именно това прави най-младата столица в света едно прекрасно място. Усещането, което ще ви даде Астана е специално – като разходка във времето. Затова, ако ви се отдаде възможност или ако се колебаете дали да посетите столицата на Казахстан, то определено го направете, защото ще усетите духа на миналото, настоящето и бъдещето.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.

Свързани новини