Отидете към основна версия

31 Юли, 2024 21:45, обновена 31 Юли, 2024 21:45 11 156 60

Инсталираха първия соларен панел на балкон у нас. Така сами си произвеждаме ток (ВИДЕО)

  • соларни панели-
  • фотоволтаични системи-
  • балкон-
  • българия-
  • германия-
  • дом-
  • сметка-
  • ток

Целта е собствениците на жилища, които разполагат с такъв уред, да плащат по-ниски сметки са електроенергия

Първата фотоволтаична микросистема на балкон вече е факт в България. Тя беше монтирана на общинско жилище, в което живеят социално бедни, в град Дупница. Реализира се по проект Sunrise – Домакинства, произвеждащи енергия за бита от слънцето с подкрепата на Хабитат България и община Дупница. Целта е домакинствата, които живеят в социална бедност, а в последствие и всички останали, да си намалят сметките за електрическа енергия. Друго предимство е опазване околната среда.

Практиката за поставяне на соларни панели на балконите на жилищата вече трайно се е установила в Германия. Поради тази причина и първата инсталация беше монтирана именно от германски експерти от Германско дружество за слънчева енергия (DGS). В Германия през текущата година броят на монтираните фотоволтаични микро системи ще достигне 1 милион броя.

Какво представлява системата

Тя се състои от соларен панел, интертор, съединител и щепсел. Размерът на един панел е 170х110 см. Тежи между 22 и 25 кг. Всеки панел е с мощност близо 450 вата. Могат да се монтират на балкон, на покрива на гараж, на покрива на къща, както и на вертикално на фасадата на жилищни блокове. Обикновено се поставят по два панела.

„Основното предимство на въпросните панели е, че човек може сам да си ги монтира. Не е необходима помощта на специалист“, каза Кристоф Йохан, проектен инженер фотоволтаици от Германско дружество за слънчева енергия (DGS) по време на презентация на системата в община Дупница.

В Германия системата се нарича Plug-in PV. Това е малка фотоволтаичната инсталация, която се поставя на терасата. Състои се от няколко соларни панела (обикновено два), които трансформират слънчевата светлина в правотокава енергия. Енергийният инвертор преобръща правия ток в променлив, откъдето влиза в енергийната мрежа на самото жилище и домакинството започва да потребява ток от фотоволтаичната система.

Във ФРГ законът позволява на един електромер (едно жилище) да се инсталира една система с мощност, която да не надвишава 800 вата. Целта за ограничението е да се произвежда приблизително толкова ток, колкото едно домакинство харчи.

Разбира се, системата позволява и прикачването към нея на батерия, която да пести акумулираната от слънцето енергия и да се потребява, например през нощта.

„Първоначално в Германия наричахме тези фотолтаични системи „партизански“. Причината е, че нямаше установена правна рамка и съответно форми за регистриране на този тип инсталации. Първоначално системите се използваха, за да стимулират отговорните институции да адаптират законодателството, така че хората да могат да ползват евтина енергия“, обяснява Йохан.

Предимството на фотоволтаичната микро система за околната среда

Използването на системата е първа стъпка по пътя към едно климатично неутрално домакинство и преминаването от въглеродни горива към енерговъзстановими чисти енергии. Системата допринася за преминаване от фусилни към чисти енергоизточници.

„Важният момент, че вие като обитател на конкретната сграда може да нямате собствен покрив и да нямате достатъчно пространство да направите такава система, но ако имате нещо като балкон, тераса, може да си произвеждате чиста енергия“, допълва Йохан.

Не на последно място, системата подпомага намаляването, преодоляването на енергийната бедност, като спестява разходи на домакинството.

„Този тип системи няма как да заменят големите фотоволтаични и ветрови инсталации. Те са само за употреба в съответното домакинство“, казва Йохан.

У нас първата фотолтаична система на балкон беше монтирана общинско жилище в Дупница. Причината за това е предимно липсата на законово рамка и все още нерегламентирания законов път. Към момента, е безпроблемно поставянето на подобни системи на частни къщи, но не така стои въпроса за многофамилните жилищни сгради. Там е необходимо собственикът на жилище, решил да постави такава система на балкона си, да има съгласието на 51% от собствениците на сградата. Също така е необходимо и разрешение от енергийното дружество, което обслужва сградата.

От Хабитат България вече няколко пъти да повдигали въпроса за облекчаване на правната среда относно поставянето на соларни панели на балкони, но така и не е имало реакция от страна на държавата.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Соларните панели са лесни за пренасяне

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 28 гласа.

Свързани новини