Отидете към основна версия

5 648 17

Съседите купуват скъпи имоти без ипотечен заем

  • гърция-
  • жилища-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит

Малко над 2300 EUR/кв.м е средната офертна цена на жилища в Гърция

Снимка: Shutterstock

Ръст в сделките на имоти, повишаване на цените и покупка в брой, а не с кредит. Така накратко може да бъде описан пазарът на жилища в съседна Гърция. Последните данни сочат, че едва едно от 12 жилища се придобива с ипотечен заем. През миналата година са сключени близо 174 500 сделки с имоти, което е ръст от 21% спрямо 2022 г. От тях едва 14 621 са с ипотечен заем, като кредитът е взет за покупка или строеж на къща, сочат данните на вестник Kаthіmеrіnі.

Поглеждайки данните от банкова гл.т., то четирите най-големи търговски банки отчитат спад в броя на отпуснатите ипотечни заеми. Към второто тримесечие на текущата година портфейлът им възлизаше на 25.5 млрд. EUR. Това е спад от 0.7% спрямо първото тримесечие, когато сумата е била 25.7 млрд. EUR.

С 13.4% са се повишили цените на жилищата в Гърция през 2023 г. За сравнение, през 2022 г. увеличението е възлизало на 11.9%, сочат официалните данни на Bank of Greece.

Средната офертна стойност на жилищата в Атика е 2350 EUR/кв.м.

Собствениците на имоти също увеличават цените, като анализатори посочват, че исканията им по никакъв начин не съответстват на реалността на пазара на недвижими имоти в момента.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини