30 Август, 2024 10:07 5 914 45

Над половин милион празни жилища при съседите

  • гърция-
  • жилища-
  • необитаеми

Чрез тях гръцкото правителство ще се опита да намали цените

Над половин милион празни жилища при съседите - 1
Снимка: Shutterstock

Средната цена на квадратен метър жилищна площ в Атика достигна 2350 EUR. В същото време броят на свободните апартаменти нараства и вече е близо 600 000. Гръцкото правителство ще се опита да използва тези имоти, за да озапти темпа на нарастване като увеличи предлагането на имоти.

Наличието на над 600 000 свободни имота е голям проблем, а властите трябва бързо да приложат механизми за намаляване на цените на имотите, защото нараства броят на гърците, които нито могат да си купят, нито да си наемат апартамент, тъй като не разполагат със съответните финансови средства.

Имотите в Гърция се използват и като инструмент за неплащане на данъци. Гръцките власти ще предложат през септември механизъм как тази практика да бъде преустановена. Обмисля се създаването на платформа, аналогична на тази в САЩ, където всеки един може да види историята на даден имот, както и продажбите и лизинговите му цени през години назад. Към момента в Гърция действа регистър на имотите. В него може да се види информация за цената и наема му, но не е добре структуриран и обикновеният грък трудно добива информация от него.

Платформата, която ще се създаде, ще спомогне и за избягване укриването на данъци. „Oтчeтeнитe пpиxoди oт нaeм нарастват, нo ниe вяpвaмe, чe имa пoвeчe cĸpитo yĸpивaнe нa дaнъци, ĸoeтo биxмe мoгли дa oгpaничим", cмятaт oт финaнcoвoтo миниcтepcтвo.

Няма информация и колко от въпросните над 600 000 празни имота са годни за обитаване.

В Гърция няма и пълна информация за всички краткосрочни наеми.

Наскоро гръцките власти обявиха втория етап от програмата My Home. Тя е насочена към финансово подпомагане на млади домакинства. Чрез програмата Фондът за възстановяване и устойчивост на ЕС ще предостави 1.7 млрд. EUR от нужните 2 млрд. EUR за пълноценното ѝ прилагане.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупава работа

    32 5 Отговор
    Строиха албанци и българи жилища по Гърция за един къшей хляб, и днес гърците берат плодовете на своята алчност . Освен това Атина е фурна през лятото.

    Коментиран от #2

  • 2 Град Козлодуй

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "Глупава работа":

    точно

    Коментиран от #14

  • 3 Забелязал

    40 5 Отговор
    В България са 1 милион и половина празните жилища...

    Коментиран от #11

  • 4 Моят

    10 31 Отговор
    също е празен. Нов, обзаведен, готов за продаване но когато дойде моментът. До тогава няма да го давам под наем на някой да ми го окепази. А вие чакайте да паднат цените

    Коментиран от #5, #7, #10, #13

  • 5 зевзек

    53 5 Отговор

    До коментар #4 от "Моят":

    българина обича да държи жилища, и ги държи, държи, държи, времето минава, държавата пропада, децата му заминават, и се трепят в чужбина, минават им животите, а той държи ли държи, за внуците, които може никога да не се появят
  • 6 От Варна

    22 2 Отговор
    Много се гневя, когато чета като” новини” проблемите на съседни и по-далечни държави. Проблеми, които смачкват и нашия живот тук, в България, някои и по-тежки! Уважаеми новинари, с това не ме карате да се чувствам по-добре, като знам , че и другите страдат. Напротив, още повече се ядосвам, защото ме слагате в графа “ промит мозък”! Уж сте българи, а не сте прозряли или затваряте очи пред народопсихологията българска. На някои им е тъжно, но “европейските ценности” все по-малко минават, макар, че в случая става въпрос за материални неща!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хю мне

    7 0 Отговор
    що ма тръкна ва
  • 9 2350 EUR кво му плаща ганчо

    17 6 Отговор
    вместо да търси по люлин и дружба в софия за същите парици, направо в топ локация в цивилизацията
  • 10 Кислорода

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Моят":

    убива човека за 80 год. просто ако го няма умираш веднага. Ти на колко си? И колко ще го чакаш?
  • 11 Аз Кочо

    21 7 Отговор

    До коментар #3 от "Забелязал":

    Именно, 1 млн и като сметнеш на глава от населението спрямо съседите тук са повече от там. Бг е на първо място по имоти на глава от населението и на 2 ро по най бързо изчезваща нация в света. Най вероятно сме на първо място в света по брой на "инвесритори" в тухли и хоросан.

    Коментиран от #12

  • 12 Гладен пес

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "Аз Кочо":

    кво пак ривеш,да не си продавал у Вазовия за жълти пари
  • 13 Ганьо

    10 17 Отговор

    До коментар #4 от "Моят":

    дава пари за алкохл,цигари,еденье,мурйее в Гръция и Туркия,нови и скъпи коли,ама видите ли имотите му били скъпи в София.Като ти е скъпУ ши отидиш на сйелу на чист въздух,не е задължително да си в София
  • 14 Тъп Глупънсбърк

    24 4 Отговор

    До коментар #2 от "Град Козлодуй":

    Погледни вечерно време колко от прозорците на жилищата в града са тъмни. По мои наблюдения около две трети. Колко са имотите по селата със затихващи функции, които са станали необитаеми само един Господ знае, но са безчет. И какво сега да седнем да правим сметката на Гърците, като при нас нещаат са много по-зле!

    Коментиран от #16, #28

  • 15 Ха ха ха

    17 8 Отговор
    Съвсем скоро при поредната революция на бедните и ограбените, жилищата ще се населят на основание на настанителни заповеди от революционните комитети. Така ще стане и у нас. Само малоумници по върховете могат да си въобразят че това може да продължава вечно. Четете класиците, господа случайни неможачи по върховете. И когата чуете големия шум зад ъгъла, знайте че тълпата идва за вас. Само че вече ще е късно.
  • 16 Плачко

    5 11 Отговор

    До коментар #14 от "Тъп Глупънсбърк":

    ти и Козлодуй сте вечните оплаквачки ве,излез Ут децката и се фани и направи нещо градивно

    Коментиран от #17

  • 17 Ко стаа с кредито ве

    12 3 Отговор

    До коментар #16 от "Плачко":

    Остават ти само 68 годинки да го изплатиш, нале

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Детище

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ко стаа с кредито ве":

    ше го цокаш

    Коментиран от #20

  • 19 Мен

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ко стаа с кредито ве":

    Не той ще го изплати а неговото поколение....
  • 20 Льольоо

    13 2 Отговор

    До коментар #18 от "Детище":

    Наема не може да покрие кредита и ти е нервно, но идва още по-лошо, ще вдигат лихвата, ще плащаш повече
  • 21 Архимед

    12 4 Отговор
    В България нямаме този типично гръцки проблем. В голям български град , не е София , няма празни апартаменти. Градът е претъпкан с хора. Няма място да спреш с кола , не да паркираш. В центъра трябва да обикаляш и да дебнеш някой да се махне от паркомясто , че да спреш. Панелките в България ще поскъпват.

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Минимум

    11 4 Отговор

    До коментар #21 от "Архимед":

    Панелките не знам дали ще поскъпват, но че ще се самосрутват е доказано научно и процеса е започнал

    Коментиран от #24

  • 23 Бургазлия

    14 3 Отговор

    До коментар #21 от "Архимед":

    Да бе, нямало празни апартаменти, някой май е отчаян продавач тука ?
  • 24 Архитект

    7 9 Отговор

    До коментар #22 от "Минимум":

    При нормална поддръжка панелките имат сигурен живот над 600 години. Факт. Разни безимотни бивши българи и гастари чакат да паднат на коча м.адете ама няма.

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мноо си проЗт

    12 3 Отговор

    До коментар #26 от "Мъдьо Ташков":

    Има начини и скоро ще ги видиш сам, тая държава живее на кредити, но те трябва да се връщат. Връщането ще е с повишени данъци, включително на имотите. А отделно от това, балона ще се спука и тогава самите имотопритежатели ще се побъркат да продават, но няма да има на кого
  • 28 умен

    3 11 Отговор

    До коментар #14 от "Тъп Глупънсбърк":

    Прозорците са тъмни, защото хората не са скъсани като пишещите тук. Кръчмите видял ли си ги? Хората имат и вили, ходят на почивки и екскурзии. Големи глупости пишете понякога.

    Коментиран от #29

  • 29 проС

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "умен":

    си ти умене, и ти личи от километри че си на зор да продаваш, ама нема на кой

    Коментиран от #30

  • 30 умен

    1 5 Отговор

    До коментар #29 от "проС":

    колко си готов да заложиш дали продавам? Гледали ми прозорците вечер! И какво видяхте, че от едната страна семейството гледа в хола телевизия а в спалните тъмно и оттам си правите изводи за празните апартаменти. Кръчмите вечер пълни, оня ходи да гледа дали светят прозорците. Хората са по морето, било то дистанционна работа, било то голяма отпуска, оня обаче ходел да гледа дали светят прозорците. Кочо вади стъкмистика и вика, че било статистика. Ето аз имам 2 апартамента обединени в 1, водя се по документи, че живея в единия а в другия няма никой. Според стъкмистиката на кочо имам един празен апартамент, реално аз живея и в двата. Като ходя да видя родителите ми в "провинцията" и там спа в отделен апартамент, който беше на баба ми и дядо ми. Според стъкмистиката на кочо това също е празен апартамент, реално аз го позлвам , отделно родителите ми са го отдали на един задочен студент, който идва от време на време. На етажа ми още един комшия в момента обединява 2 апартамента, няколко етажа по-надолу друг комшия също си е обединил 2 апартамента. Нали се сещате според стъкмистиката на кочо какви се водят тези апартаменти. Имаме и вила с жена ми покрай София, да ви казвам ли как се води според стъкмистиката на кочо тази вила? Нищо, че почти всеки ден жена ми е там с бебето, уикендите през лятото, когато не сме на море също сме там.

    Коментиран от #31, #37

  • 31 Големи фантасмагории

    10 1 Отговор

    До коментар #30 от "умен":

    Някои хора също са гледали бебата . Имаш някакви мечти за живота си , което е хубаво . Точно каква ти е професията ? Че ми стана интересно как поддържаш толкова наследствени имоти и съответно МПС-та . Не че е невъзможно но звучиш като човек с изключително много свободно време . Иначе няма какво да се лъжем в България живот и работа някаква има само в големите градове. А цените са като в държава ,където възможностите за развитие са в пъти повече от тези в България. Което показва само едно , че цените са надути и има страшно много крадени , недекларирани и корупционни пари в държавата. А от такава държава по-добре стойте надалече , защото имате същия шанс за развитие като африканец в Нигерия.

    Коментиран от #32, #34

  • 32 Той е превъзбуден държавен чиновник

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "Големи фантасмагории":

    и не работи, а спазва работно време. Дошъл е в София докато учи в УНСС, след това забърсал софиянка и те така те, от провинцията та у градо. Сега ръси акъл, защото се е направил на инвеститор и е купил скъп имот на кредит, с мечтата, че все някога ще може да го продаде на далавера. Общо взето е форумен с.мешник, на който никой не взема на сериозно бръщолевенията

    Коментиран от #33

  • 33 умен

    0 6 Отговор

    До коментар #32 от "Той е превъзбуден държавен чиновник":

    колко залагаш, че апартамента ми не е купен с кредит? Кажи смислена сума и ти показвам банкови извлечения, но след като покажеш банково извлечение, че имаш заложената сума! Вече съм писал, че го купих преди 3-4 години, когато цените според кочо също бяха балон.

    Коментиран от #35, #38

  • 34 умен

    0 7 Отговор

    До коментар #31 от "Големи фантасмагории":

    Едно си баба знае, едно си бае! Аз разправям колко е глупаво да гледаш чуждите прозорци и да правиш изводи колко били празните апартаменти, ти ми разправяш колко били скъпи имотите. Аз давам примери от реалния живот, почти всеки (стига да не е скъсан) има имот в провинцията, някоя къща или виличка или наследствен имот от баба и дядо освен ако и те не са били скъсани. Ти ме питаш какво съм работел. Посочвал съм какво работа под други статии пълни с коментари на хора, които и при "спукан балон" няма да си купят жилище и само викат, че гроздето е кисело.
  • 35 Охоо

    8 1 Отговор

    До коментар #33 от "умен":

    значи си купил 2020 г., на скъпото, ако беше тарикат, щеше да купиш в периода 2008-2016 г., когато наистина бе евтино. Пък дали си на кредит или не няма голямо значение, защото на теб глъвъта ти е като на заробен от кредит - страхлива и все се чудиш дали не си прее.ан

    Коментиран от #41

  • 36 баба Надежда от кв.Надежда съм

    8 0 Отговор
    Искам да попитам брокерите във форума, дали ще гарантират постоянно покачване на цените на имотите и дали търсенето ще е все така голямо. Питам, защото си мисля, че аз, както и много други мои приятелки от пенсионерския клуб, смятаме да продадем панелките си чак когато гарсониерата в Толстой стане читийресе и пет милиона леви, до тогава ще слушаме изказванията на Дубрумир Гарганев, Тошко Кредитов, ...и други знайни и незнайни Умни брокери. Блягодаря за вниманието
  • 37 Аз Кочо

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "умен":

    Вуи, 39 пр. от имотите в бг и 35 пр. в София са ПРАЗНИ. Как се стига до този резултат?
    По сметките за електроенергия, вода евентуално отопление.
    Кръчмите са пълни когато хората нямат пари и си изливат мъката в тях. След две ходения на кръчма в месеца предстоят 29 дни на боб и фасул.

    85 пр от българите са многоимотни като теб къде от наследство и по малко закупени.

    Точно по тази причина ти обяснявам тук от 4 г. че инвестицията в имоти в бг е тъпа инвестиция.
    Всеки има поне един имот а 10 процента повече от един

    И последно, нали не мислиш че ще вярвам на твоите бращолевения вместо на тези на статистиката колкото и неточни да са те?
    Хаха

    Коментиран от #40

  • 38 Тръпчо

    8 0 Отговор

    До коментар #33 от "умен":

    Цените са в балон от 2016 насам.
    Преди това бяха на дъно след като предишния балон изгърмя през 2008. Не е според мен а е статистика. Но ти просто не искаш да повярваш!
    Твой проблем!
  • 39 Типичната гледка

    5 0 Отговор
    Според някои тука в 10 бая хора са се изнесли да пиянстват във момента

  • 40 умен

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Аз Кочо":

    По големи глупости от това, че НСИ ходи по ЧЕЗ, МЕЗ и тем подобни не беше писал.

    Коментиран от #45

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ван дер Любе

    4 1 Отговор
    Трябва да се въведатоблекчения за живеещите в съответните жилища. И съответно по-големи данъци за неизползваните жилища. Т.е. или живееш в съответното жилище, или го даваш под наем, или плащаш по-висок данък. Също така да се въведе данък за липса на гаражи и паркинг места в рамките на имота и за много високи жилища, сле 12 етаж двойно по-високи данъци (може и повече). София се застрои в излишно високи сгради. Една на Солни пазар и една на Панайот Волов, има и други.

    Коментиран от #43

  • 43 умен

    1 2 Отговор

    До коментар #42 от "Ван дер Любе":

    и вместо данък 100 лв ще плащаме 200лв, нищо не решаваш с вдигане на данъците

    Коментиран от #44

  • 44 Аз Кочо

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "умен":

    Не говоря за 100 лв а за процентни увеличение спрямо пазарната цена на имота за всеки следващ двойно увеличение.
    На 200000 евро данъкът трябва да е поне 1000 евро. Плюс задължителна застраховка трети лица.
  • 45 Аз Кочо

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "умен":

    За още много неща не си чувал и това е видно