Отидете към основна версия

6 025 45

Над половин милион празни жилища при съседите

  • гърция-
  • жилища-
  • необитаеми

Чрез тях гръцкото правителство ще се опита да намали цените

Снимка: Shutterstock

Средната цена на квадратен метър жилищна площ в Атика достигна 2350 EUR. В същото време броят на свободните апартаменти нараства и вече е близо 600 000. Гръцкото правителство ще се опита да използва тези имоти, за да озапти темпа на нарастване като увеличи предлагането на имоти.

Наличието на над 600 000 свободни имота е голям проблем, а властите трябва бързо да приложат механизми за намаляване на цените на имотите, защото нараства броят на гърците, които нито могат да си купят, нито да си наемат апартамент, тъй като не разполагат със съответните финансови средства.

Имотите в Гърция се използват и като инструмент за неплащане на данъци. Гръцките власти ще предложат през септември механизъм как тази практика да бъде преустановена. Обмисля се създаването на платформа, аналогична на тази в САЩ, където всеки един може да види историята на даден имот, както и продажбите и лизинговите му цени през години назад. Към момента в Гърция действа регистър на имотите. В него може да се види информация за цената и наема му, но не е добре структуриран и обикновеният грък трудно добива информация от него.

Платформата, която ще се създаде, ще спомогне и за избягване укриването на данъци. „Oтчeтeнитe пpиxoди oт нaeм нарастват, нo ниe вяpвaмe, чe имa пoвeчe cĸpитo yĸpивaнe нa дaнъци, ĸoeтo биxмe мoгли дa oгpaничим", cмятaт oт финaнcoвoтo миниcтepcтвo.

Няма информация и колко от въпросните над 600 000 празни имота са годни за обитаване.

В Гърция няма и пълна информация за всички краткосрочни наеми.

Наскоро гръцките власти обявиха втория етап от програмата My Home. Тя е насочена към финансово подпомагане на млади домакинства. Чрез програмата Фондът за възстановяване и устойчивост на ЕС ще предостави 1.7 млрд. EUR от нужните 2 млрд. EUR за пълноценното ѝ прилагане.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.

Свързани новини