Отидете към основна версия

3 700 15

Поскъпване на жилищата в стара Москва след забраната на гарсониери

  • москва-
  • жилища-
  • гарсониери

Търсенето на малки апартаменти надхвърли предлагането

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Минималният бюджет за закупуване на апартаменти в нови сгради в границите на стара Москва ще се увеличи до 10 млн.рубли (близо 200 000 EUR) след забраната за строителство на гарсониери и жилищни имоти по-малки от 28 кв.м.

„Бюджетът за закупуване на жилища в нови сгради в стара Москва ще бъде поне 10 млн. рубли, все още виждаме такива проекти. Преди това се появиха ателиета от 23 кв.м на стойност 6-7 млн. рубли (117 000 - 136 000 EUR), но сега тези формати определено ще изчезнат“, казва посредник.

Като цяло търсенето на малки жилища в нови сгради в столицата до голяма степен е свързано с възможността за инвестиции. Следователно в бъдеще инвеститорите просто ще се преориентират към обслужващи апартаменти и апарт-хотели или търсенето ще се измести към регионите.

През второто тримесечие на 2024 г., с края на програмите за преференциална държавна подкрепа, търсенето на студиа в нови сгради в стара Москва надхвърли предлагането с 2% само в новите сгради от комфортен клас, както се отбелязва в фирмени аналитични материали. В проектите от бизнес и премиум клас търсенето на малки жилища е по-ниско от предлагането.

В общия обем на предлагането на първичния пазар на Москва 86% от студийните апартаменти са с площ под 28 кв.м. В същото време от началото на 2024 г. цената на малките автомобили се е увеличила с 9% в жилищните комплекси от комфорт и премиум класа и с 15% в бизнес класата.

От 1 август 2024 г. столичните власти въведоха забрана за строителството на едностайни апартаменти с площ под 28 кв.м, двустайни - под 44 кв.м. На 2 август правителството на Московска област публикува проекторезолюция, според която планира да въведе същите ограничения за нови сгради в Московска област.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.

Свързани новини