Отидете към основна версия

1 783 50

Как се промениха цените на жилищата в най-големите български градове

  • imot.bg-
  • жилища-
  • цени

Динамиката в цените на двустайните имоти продължава

Снимка: М. Богданова ©

През изминалите 12 месеца се наблюдава продължаване на динамиката на пазара на жилища в най-масовия сегмент – 2-стайните имоти, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Увеличението е от 9% в София до 17% в Бургас.

София

Средната цена на квадратен метър в столицата е 9% - от 1370 EUR през октомври миналата година до 1500 EUR към днешна дата. Последното понижение е било през в средата на август, след което се наблюдава поетапно поскъпване.

Пловдив

Динамичен остава пазарът на жилища във втория по големина град в страната. Ръстът в цената на квадратен метър жилищна площ тук е 11%. Основно това се дължи на новото строителство, коментират анализатори. Те обръщат внимание и на факта, че вече повечето покупки в града са с цел собствено живеене, а не с цел инвестиция. Затова и клиентите са готови да платят малко повече, но за по-качествен имот.

Бургас

От най-големите български градове най-силно поскъпване се отчита в Бургас – 17% за периода октомври 2023 г.-октомври 2024 г. Към днешна дата сделки се сключват на нива от около 900 EUR/кв.м, докато през октомври миналата година тя е 760 EUR/кв.м. Ново строителство преобладава предимно в райони като Възраждане и Меден рудник.

Варна

След пика в началото на август, цените на квадратен метър жилищна площ при 2-сайните жилища в Морската столица се установиха на малко по-ниски нива – 1330 EUR. За разглеждания период се наблюдава увеличение от 13%. Предлагането на нови жилища е ограничено.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини