Отидете към основна версия

1 029 20

България е сред най-добрите държави за инвестиция в имоти

  • българия-
  • жилища-
  • инвестиции-
  • европа

Нареждаме се на 8-мо място

Снимка: М. Богданова ©

Годишната брутна доходност от наем в България е 4.65%, се посочва в проучване на компанията 1st Move International. Това поставя държавата ни на 8-мо място в класацията на най-добрите страни за инвестиции в недвижими имоти.

Като цяло държавите от Централна и Източна Европа заемат челните позиции. Тук влизат Литва и Унгария. Така например, средната доходност от наем във Вилнюс е 6.44% и поставя Литва на първо място в класацията. Втората позиция е за Естония, която привлича с ниски разходи за покупка на имот – 1.3% от цената на сделката. Доходността от наем е 4.5%. В челната тройка влиза и съседна Румъния. Разходите за покупка също са доста ниски, а доходността от отдаване под наем е 6.46%.

У нас средната доходност от отдаване под наем е 4.65%. Данъкът върху доходите е 10%, което заедно с Румъния е най-ниската ставка в Европа. От 2015 г. досега наемните у нас отчитат ръст от 133%, сочат данните на консултантската компания.

Унгария, Словения и Полша са другите държави с добри възможности за инвестиции в недвижими имоти. В другия край на класацията са Белгия, Франция и Гърция. Там е най-неблагоприятно да се инвестира в имоти.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

Свързани новини