12 Октомври, 2024 11:21 686 16

България е сред най-добрите държави за инвестиция в имоти

  • българия-
  • жилища-
  • инвестиции-
  • европа

Нареждаме се на 8-мо място

България е сред най-добрите държави за инвестиция в имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Годишната брутна доходност от наем в България е 4.65%, се посочва в проучване на компанията 1st Move International. Това поставя държавата ни на 8-мо място в класацията на най-добрите страни за инвестиции в недвижими имоти.

Като цяло държавите от Централна и Източна Европа заемат челните позиции. Тук влизат Литва и Унгария. Така например, средната доходност от наем във Вилнюс е 6.44% и поставя Литва на първо място в класацията. Втората позиция е за Естония, която привлича с ниски разходи за покупка на имот – 1.3% от цената на сделката. Доходността от наем е 4.5%. В челната тройка влиза и съседна Румъния. Разходите за покупка също са доста ниски, а доходността от отдаване под наем е 6.46%.

У нас средната доходност от отдаване под наем е 4.65%. Данъкът върху доходите е 10%, което заедно с Румъния е най-ниската ставка в Европа. От 2015 г. досега наемните у нас отчитат ръст от 133%, сочат данните на консултантската компания.

Унгария, Словения и Полша са другите държави с добри възможности за инвестиции в недвижими имоти. В другия край на класацията са Белгия, Франция и Гърция. Там е най-неблагоприятно да се инвестира в имоти.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиса брокерката

    9 1 Отговор
    Не нам, не нам такими пунтами!
  • 2 Сталин

    21 2 Отговор
    Абе това не са имоти,това да бетонни коптори,без въздух и светлина,няма тротоари ,само кал и мръсотия,няма дървета няма цветя няма трева ,това са бетонни концлагери,имотите са в Европа,където има градини и езера пред всеки имот
  • 3 Размисли

    16 1 Отговор
    Поредната платена статия и реклама. Цените по нашето л@й...рие са по-високи от цените за апартаменти на Средиземно море. Нещо да кажете, брокер четата!?!? 🤣
  • 4 да ама не

    8 1 Отговор
    Може и да изглежда примамливо, но в зависимост от наемателите, които все повече се случват безотговорни, много често годишната брутна доходност не може да покрие натрупаните битови сметки, амортизацията и ремонта на жилището само след година обитаване. Точно по тази причина, вместо да берат ядове, голяма част от собственици на повече от един имот държат заключени жилищата, но не ги отдават под наем. Освен ако не е жилищна, а търговска площ.
  • 5 Аз Кочо

    7 2 Отговор
    Кредита прави така че цените да растат. Той позволява на купувача който няма пари да тегли кредит за да купи на по висока цена но поемайки повече ливъридж.Когато Централната банка започне да намалява лихвите не значи че те ще продължат да падат. Пример :Между 1976 г. и 1982 г. паричният процент се повиши от 6 на 20 на сто в Австралия. Тогава никой не очакваше това. След това беше намален на 5 процента до 1983 г. Но две години по-късно той се върна до 20 процента. Това може да се случи отново. В сащ Фед намали краткосрочните лихви но дългосрочните се качиха а именно те имат влияние върху ипотечнитенкредити които също се повишиха. За разлика от сащ в бг ипотеките са плаващи и са дъното. Ще бъде интересно когато започнат да растат. Много малки банки повишиха лихвите по депозитите което значи че лихвите по ипотечните кредити също растат. Ще дойде време когато и големите банки ще имат нужда от капитал и ще повишат лихвите по кредитите и депозитите.
  • 6 Аз Кочо

    8 1 Отговор
    "България е сред най-добрите държави за инвестиция в имоти"

    Инвестиция е да купиш нещо ЕВТИНО, да гон експлатираш, отдаваш под наем, който да ти ПОКРИВА вноските по ипотеката, което не е случая и да го продадеш на ПЕЧАЛБА. В България налице е само последното условие - да го препродадеш на печалба, което е и най големия риск, защото при падане на цените може да се окажеш с губещ актив който е непродаваем.
  • 7 Леля Гошо

    8 0 Отговор
    Добра инвестиция беше 2010-2015 да купуваш имоти, да ги даваш под наем 10-15 години, сега да ги продадеш и да се оттеглиш на Карибски остров
  • 8 Ники

    8 1 Отговор
    Не вярна статията. Твърди се че доходността е около 5 процента , имам апартамент във Варна на който цената му е 200 000 евро, максималния наем който взимам и мога да взимам е 450 евро. Миналата година купих апартамент в Източна Германия за 85000 евро и взимам наем 450 евро. Сега взех къща за 240000 и очаквам наем 1200 евро. В България не е изгодно да се инвестира в имоти.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аз Кочо

    7 2 Отговор
    Инвестициите с отрицателен паричен поток често са умишлено взето решение(покупка с цел препродажба на по висока сцена). Толкова е често срещано, че има термин във финансите — отрицателна сделка за пренасяне. Те се използват за спекулиране на търговската стойност на цената, като се игнорират действителните приходи от актива. Те залагат само на възможността да продадат актива на някого на по-висока цена в бъдеще. Този метод на инвестиране е по-известен като теорията на Greater Fool, тъй като обикновено има глупак, който ще плати повече. Спекулантите просто се надяват, че не са по-големият глупак - последният във веригата, който е заседнал с губещ актив.
  • 11 Всеки ден реклами

    4 0 Отговор
    на залежала стока, що ли така

    Коментиран от #12

  • 12 Ха ха ха ...

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Всеки ден реклами":

    Ти се радвай че все още не са ни накарали на сила да им купуваме имотите на мафията

    Коментиран от #13

  • 13 Вуето си е на трътковица

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ха ха ха ...":

    , като се върне ще видиш ти
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.