Отидете към основна версия

5 070 18

Пробация и глоба за хитлеристите от Пазарджик

ДНК от слюнка издала двамата, закачили нацисткото знаме

Пазарджишкият окръжен съд се произнесе по делото за нацисткото знаме, окачено на комина на бившата фабрика „Сила" на 20 април 2009 година. Подсъдимите Стефан Механджийски и Атанас Кръстев са обвинени в това, че в навечерието на 120-годишнината от рождението на Хитлер – 20 април, са поставили флаг с нацисткия символ на 60-метровия комин на бившата фабриката. Действията им са израз на проповядване на фашистка идеология, расова и етническа омраза и етническа дискриминация.

Ден след като знамето бе качено, двама алпинисти не успяха да го свалят, наложи се специалисти от ДОТИ да използват пушка и с изстрели да го повалят на земята.

Намесата на антимафиотите се наложи, след като се оказа, че върху знамето има и поставен знак, който предупреждава, че ако бъде дръпнато, ще избухне бомба.

Двамата автори на деянието са заловени по ДНК, извлечена от останалата слюнка по възелчетата на белите конци, с които те завързали свастиката към знамето. Установено е също, че действията им по поставянето на знамето са започнали към 23.00 часа и са приключили към 4.00 часа сутринта на 20 април 2009 година.

Подсъдимите признаха всички изложени факти в обвинителния акт като делото и се споразумяха със съдебния състав за съкратено производство.

Стефан Механджийски е признат за виновен в това, че в съучастие с Асен Кръстев е проповядвал фашистка идеология чрез ушиване на червено знаме с фашистка свастика (пречупен кръст) и окачване знамето на комина на бившата фабрика „Сила” в нощта на 19 срещу 20 април 2009 година. Наложено му е наказание глоба в размер на 5 000 лева.

Признат е за виновен и за това, че е проповядвал към расова и етническа омраза и към расова дискриминация. Наложено му е наказание пробация със следните пробационни мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес два пъти седмично за срок от една година, задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от една година, безвъзмезден труд в полза на обществото 320 часа в рамките на една календарна година, включване в програма за обществено въздействие, както и обществено порицание и глоба в размер на 5000 лева.

Същото наказание получи и другият обвиняем.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини