Отидете към основна версия

3 157 11

Цветан Василев търси закрила от САЩ

  • цветан василев-
  • ктб-
  • фалит-
  • банка-
  • магнитски

Банкерът е обвинен от българското правосъдие за пране на пари и присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на КТБ

Снимка: бТВ

Бившият шеф на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е търсил закрила в САЩ, съобщава сайтът Хил.

За целта Василев, който е обвинен от българското правосъдие за пране на пари и присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на КТБ, неотдавна е наел вашингтонската юридическа фирма JWI Inc.

Тя трябва да подготви документи, с които да поиска защита от закона "Глобален Магнитски", защото е бил несправедливо обвинен.

Този закон, приет от Конгреса, позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им.

Все пак юридическата кантора JWI Inc. ще има хонорар от $50 000 месечно.

След като Държавният департамент приключи собственото си проучване по случая и се съгласи да му даде ход, той го изпраща в Отдела за контрол на чуждестранни авоари (OFAC) при министерството на финансите, който се занимава със санкциите.

След като OFAC провери случая, което отнема неопределено време, искът може да стигне до бюрото на президента на САЩ за одобрение, отбелязва "Хил".

Вицепрезидент на адвокатската кантора Джоузеф Огъстин лично вече бил посетил Василев в Сърбия, за да се запознае със случая.

Интересен факт е, че Джоузеф Огъстин е работил 30 г. за ЦРУ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини