4 Август, 2017 11:17 3 134 11

Цветан Василев търси закрила от САЩ

  • цветан василев-
  • ктб-
  • фалит-
  • банка-
  • магнитски

Банкерът е обвинен от българското правосъдие за пране на пари и присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на КТБ

Цветан Василев търси закрила от САЩ - 1
Снимка: бТВ

Бившият шеф на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е търсил закрила в САЩ, съобщава сайтът Хил.

За целта Василев, който е обвинен от българското правосъдие за пране на пари и присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на КТБ, неотдавна е наел вашингтонската юридическа фирма JWI Inc.

Тя трябва да подготви документи, с които да поиска защита от закона "Глобален Магнитски", защото е бил несправедливо обвинен.

Този закон, приет от Конгреса, позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им.

Все пак юридическата кантора JWI Inc. ще има хонорар от $50 000 месечно.

След като Държавният департамент приключи собственото си проучване по случая и се съгласи да му даде ход, той го изпраща в Отдела за контрол на чуждестранни авоари (OFAC) при министерството на финансите, който се занимава със санкциите.

След като OFAC провери случая, което отнема неопределено време, искът може да стигне до бюрото на президента на САЩ за одобрение, отбелязва "Хил".

Вицепрезидент на адвокатската кантора Джоузеф Огъстин лично вече бил посетил Василев в Сърбия, за да се запознае със случая.

Интересен факт е, че Джоузеф Огъстин е работил 30 г. за ЦРУ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пионки

    28 0 Отговор
    Може и да му се получи, ако предостави на американците интересни сведения, които нямат и ги интересуват . По този начин още по лесно, ще стискат за ташаците нашите политици-бизнесмени да им играят по свирката . Елементарно!
  • 2 PST

    24 1 Отговор
    Къде е Бисеров обвинен от чужди служби за пране на пари - а Цаца го оправдава !.....Цв .Василев ги изигра вс. крадци на КТБ - остана жив и с уличаващи документе . Треска ги тресе серГея...Сараите...сидера...и конпания! За тази кражба-световен рекорд..близо 5% от БВП прошка няма !!!
  • 3 Azazel

    12 2 Отговор
    Ако не беше един от основните играчи в тази грандиозна измама, можеше и да му дадат, ама сега, какво - ще ходи и ще ревне пред американците: "Някой ми е с*ал в гащите!"?... Може Пеевски и компания да носят огромна вина, ама не те са се подписвали и са носили материалната отговорност пред закона. Ако беше ревнал преди 4-5 години - ок, ама тогава си живееше живота, строеше си вили и къщи, изкупуваше центъра на София, и се надуваше по медиите как е банкер/бизнесмен/инвеститор и т.н. номер 1 в България, а управляваната от него банка, е сред най-стабилните в Европа...
  • 4 anonimen

    0 1 Отговор
    parite gi nama ,bankata falira ,horata si izgubiha spestavaniata, darjavata pokri s pari , v kraina smetka ,koi kral ,koi vzel ne se razplita .ami to kato e taka da sprem da plashcame zaemi ,kato peevski ,darjavata shce pokrie zagubite .tozi peevski vsichkoto mu imushcestvo i biznesa s kakvi pari e .dobre teglil zaem ,ama ne vrashcal .bez pari lafka do lafka ne se pravi
  • 5 Христов

    5 1 Отговор
    Най-много и там да го затворят за престъпленията в КТБ!
  • 6 INTEL

    4 0 Отговор
    Е, какво стана с Брендо? Пишат, че италиянският съдя е взел 10мл. евро за да го оправдае. Св. мафия и службите за сигурност взеха на брендо 200мл. и в замяна му дадоха свободата. Нищо чудно и на Ц.Василев да му вземат толкова и да му дадат свободата.......

    Коментиран от #8

  • 7 Петър

    0 1 Отговор
    Те в САЩ понеже не знаят какво е финансов фараон и си нямат такива, че ще се набутат да го вземат и този.
  • 8 999

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "INTEL":

    Абсолютно си прав.Тези врътки са ги измислили зад океана.
  • 9 РОМ

    2 1 Отговор
    Господин Василееееев,започвайте да говорите ,кой ви обеща че няма да има проблеми,кой ви подведе,кой ви изм ами ясно е на Българския народ кой е ограбил банката,вие взехте трохите,а сега вие ще отговаряте за всичко.Кажете на българския народ всичко.
  • 10 Gea Regreben

    1 0 Отговор
    Ще намери той закрила там на кукуво лято. Те там си имат вече изпечени мошеници. Друг не им трябва.
  • 11 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Когато играят многото пари, най-добре е ние/сиромасите/ да си плащаме кротко данъците и да си траем. Що пара, що скрап -железен,меден и алуминиев се изнесе от тази държава със кораби - бедна ни е фантазията.Ако този е скътал някой друг пробит долар, защо да не му го вземат янките ? Тези юначни българчета, дето преди двадесетина години отидоха там с куфарчета и куфари разни, защо не ги върнаха, а ги има доста из южните щати ?? За пари ония всичко правят, че един "почтен банкер" ли няма да приютят ??