Отидете към основна версия

2 132 4

Внесоха сигнал до ЕК за корумпирани бг граничари

  • ограда-
  • турция-
  • корупция
Снимката е илюстративна

Докладчикът за Турция при Европейския парламент Кати Пири внесе сигнал в Еврокомисията, който съдържа данни за корупция сред българските гранични власти на ГКПП "Капитан Андреево", съобщи BBC.

Пири твърди, че българските гранични полицаи с натиск и сплашване принуждават турските гастарбайтери, завръщащи се от Европа в Турция за летните отпуски, да плащат подкупи.

Отказващите биват наказвани с 14-часов престой по дългите опашки. Скандалът влиза в „Черната книга“, а докладът – в дневния ред на ЕК.

Пири припомня, че от 1 януари 2018 г. София поема европредседателството.

Тя твърди, че България не е в състояние да преодолее корупцията, въпреки че за 10-годишното си членство в ЕС е получила милиони евро субсидии именно за превенция на корупцията по границите.

„Наложително е с този проблем много сериозно да се заеме Европейската комисия, крайно време е да се сложи точката на всичко това, което продължава години наред. България е страна, която се готви да поеме европредседателството, а в същото време погазва правата на турци с европейско гражданство“, категорична е Пири.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини