Отидете към основна версия

10 905 22

Потвърдиха присъдата на Кирил Рашков

  • рашков-
  • присъда-
  • кирил рашков-
  • катуница
Снимка: БГНЕС

Пловдивският окръжен съд потвърди присъдата от три години и шест месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим на подсъдимия Кирил Рашков, съобщиха от съда.

Рашков беше признат за виновен от Асеновградския районен съд в това, че на 23.09.2011г. в с. Катуница, област Пловдив се е заканил с убийство на Веселин Христов и Иванка Петрова и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл. 144 ал. 3 от НК.

Окръжният съд е приел за неоснователно възражението на защитата за допуснато съществено нарушение на процесуалните правила при оценката на събраните доказателства в хода на съдебното следствие.

Присъдата на Асеновградския районен съд е потвърдена и в частта, с която подсъдимият Кирил Рашков е осъден да заплати на всеки от пострадалите – Веселин Христов и Иванка Петрова обезщетение в размер на по 2 000 лева за претърпените неимуществени вреди от престъпленията.

Според магистратите действията на Рашков са умишлени и от тях са настъпили обществено-опасни последици. Без да бъде предизвикан от някой от пострадалите, съзнателно е създал ситуация, в която е демонстрирал активна словесна агресия спрямо Христов и Петрова. Кирил Рашков е обиждал потърпевшите, отправял им е закани за убийство, показал е и нож, намиращ се от дясната страна на колана му.

В становището на магистратите се посочват още като отежняващи вината обстоятелства завишената степен на обществена опасност на извършените престъпления, както и открито нарушаване на разпорежданията на полицаите за несъздаване на условия за етнически конфликти в селото. Според съда Рашков е провокирал лично среща с Веселин Христов.

Решението на Пловдивския окръжен съд не подлежи на обжалване и протест. 

Три години и шест месеца лишаване от свобода за Кирил Рашков определи Асеновградският районен съд на 23 януари.

От наказанието ще бъдат приспаднати месеците, които Кирил Рашков е лежал в ареста. Съдът определи Цар Киро да изплати обезщетение по гражданските искове на ищците Иванка Петрова и Веселин Христов - по 2 000 лева на двамата.

Срещу Рашков бяха повдигнати две обвинения - затова че на 23 септември в село Катуница се е заканил с убийство на Веселин Христов и Иванка Петрова и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. Веселин Христов е вуйчо на убития на 23 септември Ангел Петров, а Иванка Петрова е настойник.

Заканата е отправена няколко часа преди 19-годишният Ангел Петров да бъде премазан от хора на Рашков, което предизвика масови протести и размирици в Катуница.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини