Отидете към основна версия

5 943 29

Кметът на пловдивския район „Северен“ е поискал 60 хил. лв. подкуп

  • ральо ралев-
  • пловдив-
  • кмет-
  • подкуп

Според прокуратурата, има неоспорими доказателства за престъплението на Ральо Ралев

Кметът на пловдивския район „Северен” Ральо Ралев е поискал подкуп от 60 хил. лв. от строителен предприемач. Това обяви зам. главният прокурор Иван Гешев, цитиран от „Фокус”.

Вчера Ралчев беше обвинен за търговия с влияние, а казусът беше оприличен на този с отстранената кметица на столичния квартал „Младост” Десислава Иванчева.

Гешев уточни, че сигналът за злоупотребата е подаден от потърпевш гражданин – строител, който е депозирал жалба до министър-председателя Бойко Борисов. След това тази жалба е изпратена от Борисов към антикорупционната комисия.

Докладвано е и на главния прокурор и е образувано досъдебно производство по случая. В хода на разследването е станало ясно, че корупционната схема се развива от началото на миналата година.

Строителят твърди, че не получава необходимото разрешително за строеж, въпреки че документите му са в изрядна форма. След разговори с различни служители на Общината, той разбира, че трябва да плати сума от 60 хил. лв., за да получи необходимите документи.

Разследващите разкриват, че кметът е прибрал входираните заявления от строителя в собствения си кабинет, което е неправомерно по закон. В същото време забавянето на разрешителното е довело до финансови загуби за строителя.

При последваща среща между кмета и строителя, кметът обещава нужното разрешително срещу съответната сума. В хода на разследването служителите на Специализираната прокуратура са проследили втория задържан помагач, който е взел сумата за съответния документ. Задържаният посредник е изключително близък до кмета на район „Северен“.

„Той предлага на инвеститора да сключат договор, с който този посредник ще се задължи да строи срещу 300 хил. лв. строително хале на нашия „пострадал“. Целта на този договор била сигурност на посредника", обясни Гешев.

Наблюдаващият делото прокурор Венцислав Фердинандов отбеляза, че има категорични доказателства за престъпление от страна на кмета на район „Северен“ и неговия помагач.

„Става дума за престъпление, което е извършено в съучастие. Смятаме, че това е престъпление, защото кметът няма правомощия и отношение към преписката, която е входирана в район „Северен“. Той не подписва документи, които касаят идейния проект и не издава разрешение за започване на строителство“, обясни прокурор Фердинандов.

Утре се очаква делото да бъде внесено в съда за искане на постоянна марка за неотклонение по отношение на тези две лица.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.

Свързани новини