Отидете към основна версия

3 030 11

Увеличиха присъдата на шофьора, прегазил балетист във Варна

  • балетист

П. З. ще изтърпи седем години затвор от общо 10-годишното си наказание

Снимка: Varna24

Варненският апелативен съд увеличи наказанието на неправоспособния шофьор П. З., който през есента на миналата година прегази балетиста М. Ч. във Варна.

Присъдата е увеличена от 9 на 10 години затвор, но тъй като делото беше гледано по съкратената процедура и подсъдимият призна вината си, неговото наказание се намалява с една трета до седем години лишаване от свобода.

Според магистратите има превес на отегчаващите вината обстоятелства, които категорично и значително надхвърлят смекчаващите. Решението подлежи на обжалване пред Върховния съд.

Тежкият инцидент стана във вечерните часове на 10 септември 2018 г. на булевард „Приморски”, в близост до Летния театър в морската столица. На 30 метра от пешеходната пътека 37-годишният Мартин е пресичал платното, бутайки велосипеда си, когато е бил пометен от BMW-то на Петър.

Според съдебната експертиза, водачът се е движил в оживения район с над 114 км/ч при разрешени в участъка 50 км/ч. В последния момент се е опитал да спре, като при сблъсъка скоростта му е била 77 км/ч. Тялото на балетиста е прелетяло над 30 метра, а велосипедът е изхвърчал на около 45 метра.

След катастрофата 25-годишният Петър се укри и чак на следващия ден се предаде в полицията. В кръвната му проба бяха открити следи от кокаин и канабис.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.

Свързани новини