Отидете към основна версия

6 175 9

Съдът остави в ареста банковата служителка, източила над 1 милион лева

  • банкерка-
  • инвестбанк-
  • невена йорданова

38-годишната Невена Йорданова изпращала откраднатите пари на мъж от Монтана, с когото имала интернет връзка

Съдът потвърди постоянна мярка "Задържане под стража" за Невена Йорданова, обвинена, че е източила 1,22 млн. лева от сметките на вложители в Инвестбанк, предаде БНР.

Банкерката изпращала откраднатите пари на мъж от Монтана, с когото имала интернет връзка. Мислела, че му помага да реши финансовите си проблеми. Разследващите установиха самоличността на мъжа, но той не е задържан. Ощетените клиенти на банката са 19, като сумите, източени от сметките им, са между 5 000 и 30 000 лева. Средствата ще им бъдат възстановени.

Безпрецедентното за Варна престъпление е извършвано в продължение на последните две години, уточни след ареста новият окръжен прокурор на Варна Красимир Конов.

Невена Йорданова е на 38 години. От 2007-а година работи в Инвестбанк като специалист в отдел „Банкиране на дребно“.

Тя изпращала парите до Монтана с колети по куриерска фирма. Освен това тя и баща ѝ изтеглили кредити, които също били изпратени на мъжа, както и средствата от влоговете на двамата ѝ родители.

Между банкерката и мъжа от Монтана, който се представял в разговорите в интернет като Мирослав Михайлов, не е имало нито една среща на живо. Тя разполагала само с три негови снимки. Това не е истинското име на мъжа, на когото Невена изпратила общо 970 000 лева за трите години връзка в социалните медии. Истинското му име е Сергей и той живее охолно в монтанско село. Пред Невена той твърдял, че Сергей е името на братовчед му, който получавал парите заради дълговете на "Мирослав". В дома му са намерени и иззети едва 30 000 лева в брой.

Според Наказателния кодекс присъдата за подобно престъпление е между 10 и 20 г. лишаване от свобода, конфискация на имуществото и лишаване от права за упражняване на съответната дейност.

В съда адвокатът на Невена Йорданова изтъкна, че клиентката му заслужава по-лека мярка за неотклонение - домашен арест, тъй като е съдействала на разследващите органи и е била въведена в заблуждение да изпраща парите на второ лице. Освен това родителите ѝ имали здравословни проблеми.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини