Отидете към основна версия

4 081 7

Намалиха присъдата на убиец от 18 на 4 години

  • гърмен-
  • огняново-
  • костадин гюргаков

Умишленото престъпление на Костадин Гюргаков, извършено в гърменското с. Огняново пред 2014 година, е било извършено „в условията на неизбежна самоотбрана“

Снимка: Shutterstock

Върховният касационен съд е намалил драстично присъдата на убиеца от гърменското с. Огняново Костадин Гюргаков, който миналата година получи от благоевградските окръжни магистрати 18 г. затвор при първоначален строг режим на излежаване на наказанието.

В окончателното си решение, което е без право на обжалване, първо наказателно отделение на ВКС с председател Румен Петров, e преквалифицирало деянието на Гюргаков от умишлено убийство с особена жестокост по значително по-лекия член от НК „в условията на неизбежна самоотбрана“ и свали присъдата на 4 г., при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието.

За решението си ВКС се позова на пренебрегнатите от по-ниските съдебни състави обстоятелства, че убитият – 57-годишният Димитър Ангелов, с прякор Сърбина, всъщност пръв нападнал с метална тръба Гюргаков и приятеля му Георги Стоилов.

Регионалното издание Struma.bg припомня, че жестокият инцидент стана на 24 януари 2014 г. в жк „Юг” в гр. Гоце Делчев, пред дома на Димитър Ангелов. След свада по-рано в местна кръчма Ангелов видял от терасата на апартамента си, че отдолу минават Гюргаков и Стоилов, извикал ги да го изчакат, грабнал метална тръба и слязъл да се саморазправя с тях. В хода на уличната схватка Гюргаков успял да се докопа до тръбата и разбил с нея черепа на нападателя, след което я изхвърлил в близката река. После Гюргаков и Стоилов седнали в близката кръчма да си допият, но на излизане били задържани от полицията.

Съгласно влязлата вече в сила окончателна присъда Костадин Гюргаков трябва да остане в затвора до януари 2022 г., тъй като от 2 г. лежи в Самораново. И след излизане на свобода извършеното от него обаче ще му тежи като воденичен камък до края на дните му, защото в присъдата има и решение на магистратите да изплати 100 000 лв. обезщетение на съпругата на починалия, по 70 000 лв. на двамата му синове, плюс 5000 лв. съдебни разноски и 9600 лв. държавни такси върху уважения размер на предявените съдебни искове. По тази причина той ще влезе в огромния списък на осъдените да плащат, които остават цял живот длъжници и всъщност никога не се издължават – единственото му притежание е малко тракторче, с което човекът се прехранва понякога, правейки услуги на съселяните си.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини