Отидете към основна версия

10 Януари, 2020 15:25, обновена 10 Януари, 2020 15:25 5 268 43

Ако Димов си беше свършил работата, Перник нямаше да е на воден режим

  • нено димов-
  • мосв-
  • министерство на околната среда и водите-
  • перник-
  • водна криза-
  • студена-
  • стомана

От прокуратурата са категорични в пропуските на министъра на околната среда и водите

Прокуратурата обвини министъра на околната среда и водите Нено Димов в умишлена безстопанственост заради водната криза в Пернишко. Той остава в ареста за 72 часа с мотив, че може да повлияе на разследването, да извърши ново престъпление или да укрие доказателства. Утре прокуратурата ще иска постоянния му арест. Това заяви прокурор Ангел Кънев на извънреден брифинг след вчерашните мащабни проверки. Припомняме, че по-рано днес Нено Димов подаде оставка от ареста, която Бойко Борисов прие.

Според събраните от прокуратурата данни язовир "Студена" дългосрочно е продължавал да подава едни и същи количества вода към "Стомана" - Перник за промишлени цели, въпреки че министър Димов многократно е бил предупреждаван от местното ВиК дружество, че в тази ситуация ще настъпи недостиг на вода в Перник и региона.

"Язовир "Студена" е продължил да подава по 280 хил. кубични метра към "Стомана" и министър Димов не е изпълнил съответните си правомощия по закон. Дори да е имало издадени разрешителни за водоползване с промишлени цели, министърът е имал правомощията да ги прекрати, за да се осигури нужното количество вода за гражданите на съответното населено място, както в случая е Перник", заяви на брифинга Кънев.

Щетите, нанесени заради пропуските на Нено Ненов и Министерството на околната среда и водите, са на стойност от над 11 млн. лв.

"Ако министърът беше изпълнил задълженията си, в "Студена" щеше да има над 7 млн. кубични метра вода и в Перник нямаше да има режим на водоползването", допълни прокурор Кънев.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 14 гласа.

Свързани новини