Отидете към основна версия

105 071 50

Да припомним! Защо Дубай отказа да ни върне Таки

  • таки-
  • дубай-
  • христофорос аманатидис – таки

Заради пропуски в документите по иска

Снимка: БГНЕС

Преди осем години властите в Дубай оповестиха официален отказ да екстрадират Христофорос Аманатидис – Таки. Магистратите на емирството се мотивират като заявяват, че родните власти са пропуснали да изпратят достатъчно доказателствен материал срещу наркобоса.

Решението на Дубай е получено официално в прокуратурата още през януари, но отговорните лица засега предпочитат да пазят отговора в тайна. Дори градският прокурор на София Николай Кокинов отказа да коментира и заяви, че това е доста неудобна тема.

Хора от системата издават, че нежеланието на Кокинов да говори се дължи на фрапантен пропуск на негови колеги, касаещ процедурата по връщането на Таки в България. В Дубай той бе арестуван, едва два дни след обявяването му за международно издирване от Интерпол. Тогавашният главен прокурор Борис Велчев изпрати официално запитване за екстрадиция само седмица по – късно, позовавайки се на следствените действия срещу него.

Заместникът на Велчев – Роман Василев тогава заяви отговорно, че процедурата за екстрадиция между България и Дубай е стандартна, понеже между двете държави има сключена спогодба. Защо толкова време никой не може да върне Таки у нас, все още остава загадка.

По отношение живота на Таки в Дубай вървят страшно много версии към настоящия момент. Според основните от тях мафиотът е успял да влезе под кожата на шейховете с няколко големи инвестиции в емирството и поради това те си затварят очите пред българския закон. Дори се заговори, че там стяга сватба с последната си официална приятелка Боряна Шехтова.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 106 гласа.

Свързани новини