Отидете към основна версия

7 865 41

Гешев за акцията на "Калотина": Задържан е и началникът на митническия пункт

  • гкпп-
  • гкпп калотина-
  • полицаи-
  • митничари

Над 30 са задържаните към момента. Сред тях са гранични полицаи и служители, които са почивали от дежурство

Има събрани доказателства за организирана престъпна група, занимаваща се с корупционна дейност. Става въпрос за доста мащабна организация. Проведе се поредната успешна акция срещу корупцията в страната. Има много задържани, като между тях е и началникът на митническия пункт „Калотина“. Това съобщи по време на брифинг главният прокурор Иван Гешев.

„Провежда се съвместна операция между Специализираната прокуратура, "Вътрешна сигурност" на МВР и КПКОНПИ на ГКПП "Калотина". Благодаря на всички колеги, защото това е една доста мащабна операция. Положителното е, че успяхме да опазим акцията в тайна. Това каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той добави, че над 30 са задържаните към момента. Сред тях са гранични полицаи и служители, които са почивали от дежурство, съобщи novini.bg.

"Дейността по разкриване на престъпленията, продължава", добави той. Иванов изтъкна, че след всяка акция, службите стават все по-добри. „Стиковката ни е отлична“.

Главният прокурор допълни, че се работи на изключително високи обороти и по всякакви направления.

Иванов се извини за причиненото неудобство на Калотина. "Създадена е организация за да се възстанови нормалната работа на пункта", увери той.

На ГКПП Калотина временно е преустановено преминаването в двете посоки заради операцията срещу корупцията.

"Прокуратурата никога не е коментирала българския съд и уважаваме българския съд за разлика от изолирани случаи на представители на съда, които не спират да ни коментират. Зад тези атаки стоят най-малкото нескрити политически атаки. Уважават спецсъдилищата, защото те работят в трудни условия, поемат рискове, те не се прибират вкъщи и заради тях отпада мониторинга. Респект от мен!", обяви Иван Гешев.

"Във всяка структура има черни овце, но важното е да се решават проблемите. Преди три месеца сигнализирахме ИВСС и тогава председателят на ВКС не попита нищо - интересно защо. Странно и нямам обяснение как председател на ВКС може да се разграничи от собствените си съдии и съдилища. Това освен, че е смешно е тъжно. Не знам това как кореспондира с ценностите, за които говорят от неговите среди за демокрация. Тъкмо е председател на ВКС да не познава съдиите, с които работи. Може би е прекалено ангажиран с международни събития", заяви Гешев във връзка с коментара на Лозан Панов за съдията с черния печат от Спецсъда.

"Това, което стана вчера не е проблем, а израз на нашето сътрудничество. Американската държава изпълнява това, което трябва според тяхното законодателство", каза Гешев по повод изявлението на Помпео.

Главният прокурор коментира и екстрадирането на Васил Божков. "Още на другия ден след потвърждението на ареста, започнахме да работим и събираме необходимата документация. Това не става мигом, защото има техническа работа и работим максимално бързо", каза Иван Гешев. "Естествено феновете на прокуратурата се пришиват към всеки случай, от който могат да извлекат дивиденти и да произведат щети върху прокуратурата и да ѝ пречат да си върши работата. И към Божков се прилепват подсъдими олигарси, медиите от техния кръг и затова експлоатират такива теми, че няма да бъде екстрадиран или за съкровищата, които се пълнени в торби. От нас се иска изплащане на документи и оттам отговорността ще е вече на Обединените арабски емирства. Разбирам пропагандата и хибридните атаки, но те не кореспондират с истината", каза Гешев.

„Никой не е решил проблемът с хибридните атаки, даже и САЩ. Ние поемате нашата отговорност и изправяме нарушили закона пред съда и правим всичко възможно да докажем обвинителната си теза. Ние носим своята отговорност и вършим своята работа", заяви Иван Гешев във връзка с декларацията на прокурорската колегия срещу атаките на определени медии срещу прокуратурата с фалшиви новини.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.

Свързани новини