Отидете към основна версия

1 611 1

Алексей Петров остава в ареста

  • алексей петров-
  • ареста-
  • "задържане под стража"
Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд остави зад решетките Алексей Петров, основен подсъдим по делото "Октопод". Магистратите отказаха да удоволетворят желанието на Алексей Петров за мярка "подписка". Наложената му мярка "задържане под стража" е от месец май.

Над три часа магистратите заседаваха дали да променят мярката на Петров.  Днес те приеха една тройна съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Петров. Според заключението на медиците той има невралгични проблеми от години, които на този етап могат да се лекуват в болницата на затвора, не е необходимо да бъде опериран и може да бъде лекуван с медикаменти, когато болките се изострят и рехабилитация. Медиците посочиха, че в резултат на престоя на Алексей Петров в специализираната болница в "Овча купел" състоянието му се е подобрило.

Алексей Петров се обоснова пред съда за искането за по-лека мярка с аргумента, че по никакъв начин досега не е нарушавал правилата и не е пречел на делото. "По никакъв начин не съм въздействал върху когото и да е било", каза Петров.

Записите на разговорите с Пламен Устинов бяха детайлно анализирани и от прокуратурата, и от адвокатите на Алексей Петров. Алексей Петров подчерта пред съда, че на няколко пъти казвал на Устинов да каже истината и изтъкна, че никога не се е притеснявал от показанията му. Бившата барета изброил в този разговор 14 пъти, в които го питал защо лъже за един конкретен случай. Той заяви дори, че част от разговорите, които са водени, липсват от записите, приложени по делото.


Съдът сметна, че инициатор на провежданите срещи не е свидетелят Устинов, и че е от значение начинът и интонацията, с които се изговарят определени фрази на записите. Съдът посочи, че не може да игнорира съществуването на доказателствените средства, които са представили двете страни, и прие, че тези източници са допринесли за решаването на един спорен въпрос. Според съда, налице е опит за манипулация на свидетелски показания, както и е налице опит от осуетяване на правораздаването.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини