Отидете към основна версия

4 819 14

От 5 години издирват шпионин, ръководил фондацията на Петър Стоянов

  • стамен станчев-
  • петър стоянов

Интерпол търси с червена бюлетина осъдения Стамен Станчев

От 5 години Интерпол издирва с червена бюлетина българина Стамен Станчев, който трябва да лежи в румънски затвор за промишлен шпионаж, пише "Труд". Станчев е близък със световни известни имена в политиката, бизнеса и киното, години наред на родна територия е дясната ръка на президента Петър Стоянов в международната му фондация “Център за глобален диалог и сътрудничество”.

Станчев е умен, комбинативен, знае 4 езика и едва ли някога ще бъде заловен, за да излежи присъдата си в северната ни съседка. Българинът беше арестуван през 2006 г. в Румъния и пуснат от съда година по-късно с мярка “подписка”. В обвинението е посочено, че периода 30 май 2005 г. – 21 ноември 2006 г. бившите министри на икономиката и на комуникациите на Румъния, Кодруц Шереш и Жолт Нади, и още четирима румънски и чуждестранни граждани, сред които Станчев. Те са били част от престъпна група, която се занимавала с получаването на конфиденциални данни за приватизацията на стратегически румънски дружества от промишлеността и комуникациите.

През 2013 г. Станчев е осъден на 11 г. затвор за промишлен шпионаж. Две години по-късно Върховният касационен съд на Румъния намалява присъдата му на 5 г. и 2 месеца. Преди това обаче българинът напуска страната и оттогава е обявен за международно издирване. В момента той не се намира в нито една от трите страни, в които има имоти – Австрия, Франция и Монако, където живее семейството му.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини