Отидете към основна версия

3 688 28

Говорителят на главния прокурор: Божков е придобил незаконно над 6500 антики

  • сийка милева-
  • васил божков-
  • антики-
  • културно-исторически ценности-
  • иманярство

В случай на установяване на нарушения от съдебно-археологическата експертиза, колекцията ще бъде обявена за публична национална собственост

Снимка: БГНЕС

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева направи изявление във връзка с действията по разследването и изземването на предмети, притежаващи белезите на движими културни ценности, от сградата на "Нове интернал" ЕООД на ул. "Московска" в столицата.

"На 1 октомври приключиха действията по изземване на културните ценности към "Нове Холдинг" и музей Васил Божков. Те започнаха на 30 януари във връзка с образувано производство за ръководене на ОПГ с цел данъчни престъпления. Упълномощени лица от фондация "Тракия", Министерство на културата, реставратори, специалисти присъстваха на изземванията. 6778 броя са иззетите културни ценности, регистрираните от Божков като предмети в колекция са 212. Останалите 6566 предмета се явяват незаконно придобити и държани от Божков", отбеляза Милева.

"По-голямата част от тях се съхраняват при нарушение на стандартите, върху опаковките бяха намерени бележки с ръкописен текст, обозначаващи различни населени места от България, били са придобити незаконно от иманяри и изкопани от територията на страната", заяви още говорителят на главния прокурор.

"МВР охранява иззетите вещи, всеки протокол е подписан на всички присъстващи. Предстои да бъде назначена съдебно-археологическа експертиза от чуждестранни експерти с цел цялостна експертиза. Цената им е била умишлено занижена, не са били представени като национално богатство, експерти ще дадат актуална културно-историческа ценност на всяка една от регистрираните вещи. В случай на установяване на нарушения, колекцията ще бъде обявена за публична национална собственост", допълни още Милева.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.

Свързани новини