Отидете към основна версия

9 892 99

Вандали с дрон заляха с блажна боя паметник на Георги Димитров

  • паметник-
  • блажна боя-
  • дрон-
  • георги димитров

Паметникът на някогашния министър – председател на България и герой от Лайпциг е дело на трима от учениците на гениалния ваятел Иван Фунев

Снимка: Фейсбук

Неизвестни вандали заляха с блажна боя гранитния паметник на Георги Димитров, който се издига в съседство със стената на язовир Копринка, съобщи monitor.bg.

Заснели щетите местни жители изразиха възмущението си в социалните мрежи, според тях за вандалската постъпка е бил използван дрон заради голямата, близо 12-метрова височина на фигурата.

Паметникът на някогашния министър – председател на България и герой от Лайпциг е дело на трима от учениците на гениалния ваятел Иван Фунев: чирпанлията Димитър Динков, роденият в Плевен Димитър Цонков и бургазлията Злати Денчев. Самият той им е помагал при подготовката на фигурата, считана за една от най-добрите за онова време. На това място тя е монтирана през 1956 година, когато изкуственото езеро е носело неговото име.Фигурата спорадично нажежава политическите страсти в Казанлък, на няколко пъти през годините е имало искания тя да бъда нарязана на съставни части. За последно през 2016 г.се „роди“ инициативата на Съюза на репресираните от комунистическия режим той да бъде преместен в столичния музей на тоталитарното изкуство.Тогава срещу нея скочиха левите от Града на розите и автомата „Калашников“, които обявиха:“Изграденият паметник остава особен символ и за хилядите младежи-бригадири, които градиха със собствените си ръце язовирната стена – солидна и здрава, устояваща на невероятния напор на водите пред нея. Каквато ще остане и нашата обща воля да спрем поредния опит за „удавяне“ на националната ни памет в брътвежи и никому ненужно противопоставяне.“.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 32 гласа.

Свързани новини