Отидете към основна версия

4 639 58

Прокуратурата даде на съд Пламен Бобоков заради върхове на стрели и копия

  • пламен бобоков-
  • стрели-
  • копия-
  • бобокови

Обвинението е за противозаконно държане на археологически обекти

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата предаде на съд бизнесмена Пламен Бобоков по обвинение за противозаконно държане на археологически обекти, представляващи върхове на стрели и копия, предаде вестник "Сега". За това дело се разбра преди точно месец след интервюто на братята Пламен и Атанас Бобокови, в което те обвиниха премиера Бойко Борисов в лъжа, а прокуратурата - в садизъм. Веднага след разговора се разбра, че Пламен Бобоков е бил извикан в русенската прокуратура, където му е било повдигнато въпросното обвинение.

Според официалното съобщение на държавното обвинение "при претърсване в дома му в Русе от Специализираната прокуратура са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо". Материалите за тях били отделени от делото на Специализираната прокуратура и са изпратени по компетентност на Окръжна прокуратура – Русе, в чийто район са държани обектите.

Обвинението срещу Пламен Бобоков е за престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3 000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до 1/2 от имуществото и лишаване от права.

Разследването е проведено от екип от следователи в Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура – Русе. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Подписка“. По искане на Окръжна прокуратура – Русе, с определение на Окръжен съд – Русе, са наложени и обезпечителни мерки за изпълнение на наказанията глоба и конфискация. По това разследване Пламен Бобоков има мярка за неотклонение "подписка".

На 30.12.2020 г. делото е внесено за разглеждане в Окръжен съд – Русе с обвинителен акт. По време на разследването са извършени претърсвания, изземвания, разпитани са свидетели и са приети експертните заключения. По делото са назначени основна и допълнителна съдебно-археологическа експертизи. От заключенията им се установява, че намерените и иззети обекти представляват движими културни ценности, съгласно Закона за културното наследство, твърди прокуратурата. Датирани били като късноантични и средновековни и имащи историческа стойност. "Те са автентични, цели, сравнително добре запазени и не представляват масов материал по смисъла на закона", пише прокуратурата.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.

Свързани новини