Отидете към основна версия

3 820 21

Миню Стайков излезе от ареста

  • миню стайков

Мярката за неотклонение на бизнесмена е променена от "задържане под стража" в "домашен арест"

Снимка: БГНЕС

Апелативният специализиран наказателен съд е променил мярката за неотклонение на бизнесмена Миню Стайков от "задържане под стража" в "домашен арест". Информацията сподели регионалното бургаско издание "Флагман", позовавайки се на свой източник.

Облекчаването на режима на обвинения в две тежки престъпления предприемач е станало факт след множество жалби от страна на защитника му – адвокат Анна Попова.

Първоначално Стайков беше привлечен като обвиняем за нелегално производство на акцизни стоки, по което обвинение той изтърпя арест от 8 месеца. Спецпрокуратурата не успя да събере годни доказателства за участието му в ОПГ за производство на нелегални цигари. Малко преди да изтекат осемте месеца, той бе обвинен в още по-тежко престъпление – по чл. 320 от НК – за сдружение, източващо финансови средства чрез евросубсидии от Фонд „Земеделие”. Второто обвинение бе повдигнато през май 2019 г. и по него той остана 1 година и 8 месеца в ареста.

Припомняме, че Миню Стайков беше предаден на съд от Спецпрокуратурата по второто обвинение. Мотивите на защитата са били повече от красноречиви предвид събраните дотук доказателства чрез разпит на 74 свидетели, което е безпрецедентно в наказателнното производство у нас по подобен тип дела. От друга страна адвокат Попова се е позовала на практика на Европейския съд, че няма опасност от извършване на друго престъпление предвид напредналото разследване в съда и чистото му съдебно минало.

Приета е била тезата, че обвиняемият на практика е подложен на изпълнение на наказанието и едва ли не е осъден без решение на съд.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини