Отидете към основна версия

2 150 11

Съдия иска задържане под стража за карантиниран, не се явил на дело

  • карантиниран-
  • задържане-
  • арест-
  • дело-
  • димитър велев

Случаят е уникален правен казус

Районен съдия Елена Герцова е разпоредила задържане под стража за обвиняем, който е карантиниран и затова не е е явил на дело, насрочено за 10 ноември 2021.

Случаят е уникален правен казус, разказа адвокат Георги Георгиев, защитник на Димитър Велев.

Ето фактите.

Димитър Велев си прави PCR тест, тъй като е усетил неразположение със симптоми за коронавирус на 9 ноември в Пълмед в 8 часа. В късния следобяд получава резултат – положителен.

Съобщава, че има дело на следващия ден в Районен съд – Пловдив. Лекарите му казват да си стои у дома, като Велев се сдобива и с предписание от РЗИ Пазарджик за задължителна 14-дневна карантина.

Междувременно съдия Герцова променя мярката му от подписка в задържане под стража, макар че Велев твърди, че е изпратил всички медицински документи и предписанието за задължителна карантина от РЗИ – Пазарджик до Районен съд – Пловдив.

На 10 ноември в 14 часа полицаи звънят на дома му във Велинград, където е карантиниран, за да изпълнят наложената от районния съдия мярка „задържане под стража“.

Велев им обяснява през вратата, че е под каратнина и им показва документите, като ги пъха през процепа, за да не е в контакт с полицаите.

Униформените проверяват истиността им, като звънят и в РЗИ, а през това време и личният лекар на Велев пристига и им съобщава за карантината.

Полицаите си тръгват, като казват, че при това положение не могат да го приведат в ареста.

Чрез адвокат Георгиев обвиняемият пуска въззивна жалба до Окръжен съд като иска решението за задължителния му арест да се отмени.

Казусът, според адвокат Георгиев, е прецедент в България.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.

Свързани новини