12 Ноември, 2021 14:15 2 086 11

Съдия иска задържане под стража за карантиниран, не се явил на дело

  • карантиниран-
  • задържане-
  • арест-
  • дело-
  • димитър велев

Случаят е уникален правен казус

Съдия иска задържане под стража за карантиниран, не се явил на дело - 1

Районен съдия Елена Герцова е разпоредила задържане под стража за обвиняем, който е карантиниран и затова не е е явил на дело, насрочено за 10 ноември 2021.

Случаят е уникален правен казус, разказа адвокат Георги Георгиев, защитник на Димитър Велев.

Ето фактите.

Димитър Велев си прави PCR тест, тъй като е усетил неразположение със симптоми за коронавирус на 9 ноември в Пълмед в 8 часа. В късния следобяд получава резултат – положителен.

Съобщава, че има дело на следващия ден в Районен съд – Пловдив. Лекарите му казват да си стои у дома, като Велев се сдобива и с предписание от РЗИ Пазарджик за задължителна 14-дневна карантина.

Междувременно съдия Герцова променя мярката му от подписка в задържане под стража, макар че Велев твърди, че е изпратил всички медицински документи и предписанието за задължителна карантина от РЗИ – Пазарджик до Районен съд – Пловдив.

На 10 ноември в 14 часа полицаи звънят на дома му във Велинград, където е карантиниран, за да изпълнят наложената от районния съдия мярка „задържане под стража“.

Велев им обяснява през вратата, че е под каратнина и им показва документите, като ги пъха през процепа, за да не е в контакт с полицаите.

Униформените проверяват истиността им, като звънят и в РЗИ, а през това време и личният лекар на Велев пристига и им съобщава за карантината.

Полицаите си тръгват, като казват, че при това положение не могат да го приведат в ареста.

Чрез адвокат Георгиев обвиняемият пуска въззивна жалба до Окръжен съд като иска решението за задължителния му арест да се отмени.

Казусът, според адвокат Георгиев, е прецедент в България.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гуня адвокатина

    26 2 Отговор
    Брей,много е серт тая съдийка Герцова.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Бончоолу

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гуня адвокатина":

    Сигурно делото е за някое кокошкарско деяние.
  • 3 Петър

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гуня адвокатина":

    Не е серт тая съдийка,проста е.
  • 4 Фил

    24 3 Отговор
    Тази съдийска явно е завършила право в някой от смешните свободни университети! Вопиюща некадърност!!!
  • 5 Пародия

    12 4 Отговор
    Еми трябвало е да зарази съдията, прокурора и полицаите. Даже е трябвало да ги разцелува. В съда са само ушеви К Р Е Т Е Н И и О Л И Г И Ф Р Е Н И. И после да им за есе по един букет върху чувалете.
  • 6 НАЛИ ИСКАТЕ

    8 9 Отговор
    СПРАВЕДЛИВ СЪД,КВО ПИСКАТЕ💩
  • 7 Пипи Чорапчето

    16 3 Отговор
    Е, ми трябваше да се явиш пред съдийката и преди да поемеш към ареста, да се поцелувате малко или да ѝ кихнеш няколко пъти в муцунката - щом толкова настоява да се явиш, явяваш се - съдиите трябва да се уважават. И прокурорите трябва да се уважават. Адвокатът си може и да не го уважаваш толкова - нали му плащаш;))
  • 8 НРБ

    12 3 Отговор
    Тази съдийка е поредната ,,гнила ябълка" в съдебната система. Това извращение не е първото в нейната кариера, тъй като за нея правото не важи. За нея всеки, който се мерне пред очите е престъпник. СРАМ!!!
  • 9 и 3

    14 3 Отговор
    ако съм й шеф на тая простакела ,,съдийка,,ще я уволня дисциплинарно и ще я вкарам да лежи поне един месец в ареста,защото това което е извършила е гнусно престъпление и превишаване на права...докато не очистим съдебната система от такива изроди БГ няма да се оправи.

    Коментиран от #10

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "и 3":

    Не така строго! Поради множество субективни и обективни причини, нормална съдебна система в България не може да има. Ако съдебната система заработи нормално, тя ще срине из основи цялата държавна структура на България.
  • 11 Съмняващия се

    3 1 Отговор
    Как пък точно един ден преди делото се разболя?На мястото на съдията бих проверил всички документи много внимателно.Нещо мирише тази работа.