Отидете към основна версия

2 820 48

Емануил Йорданов: Взривът от инцидента с Гешев не е сложен като хората

  • емануил йорданов-
  • атентат-
  • бомба-
  • взрив-
  • иван гешев

Всичко, което беше изнесено в публичното пространство, звучи някак си спорно и на места нелогично

„Твърде рано е да се говори с категоричност. Това, че има различни версии е съвсем нормално. Във всяко едно наказателно производство в началото се започва с множество версии, които отпадат една по една, докато накрая остане само това, което се приема от разследващите за обективната истина.“

Това коментира за Euronews PrimeTime адвокатът и бивш министър на вътрешните работи Емануил Йорданов по повод инцидента с кортежа на главния прокурор Иван Гешев.

Всичко, което беше изнесено в публичното пространство, звучи някак си спорно и на места нелогично.

„Що се отнася до Красимир Каменов – Къро, той си живее във Великобритания и едва ли го интересува толкова много кой е главен прокурор в България към този момент“, коментира още Йорданов.

Според него никой не би имал интерес от застрашаването на живота и здравето на главния прокурор.

Днес разговарях с хора, които са били сапьори в армията и те ми казаха поредица от забележки към начина, по който е било поставено взривното устройство. На практика това, което видяхме по телевизионните екрани и наричаме кратер – една дупка с дълбочина от 10-30 см. и радиус 3 метра по твърденията на разследващите, е под нивото на пътя. Това означава, че взривът не е сложен като хората.

„Възможно е да има изтичане на информация, възможно е и съответният автомобил да е бил проследен, както и да е събирана информация за навиците на главния прокурор и местата, които посещава по-често“, отбеляза бившият вътрешен министър.

По неговите думи всеки автомобил, превозващ държавни служители от такъв ранг, трябва да излиза от гаража в безупречно състояние и да има редовни проверки.

Той изрази опасения, че при един прекомерен обществен натиск би могло да се привлекат като обвиняеми лица, които нямат нищо общо със случая.

„Главният прокурор преполовява мандата си и ако политическите сили са на мястото си, те би следвало да се занимаят с една истинска съдебна реформа, която започва с промяна на конституцията“, смята Йорданов.

Според него партиите следва да започнат разговори за свикване на Велико народно събрание.

„Едни такива избори (за ВНС – бел. ред.) биха били опит за прекратяване на политическата криза, която имаме“, каза още бившият вътрешен министър.

„Съдебната реформа би следвало да се развива независимо от този случай. Що се отнася до извършеното престъпление е много възможно отделни хора и политически сили да се опитат да го използват за стопиране на съдебната реформа и отлагането ѝ за неопределено време“, предупреди той.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.

Свързани новини