Отидете към основна версия

1 455 1

Чеци обвини съда в предубеденост

  • чеци-
  • яна

Съдия Снежанка Кьосева отхвърли искането за отвод, което бе мотивирано с отказа да бъде изменена мярката за неотклонение на подсъдимия

Снимка: БГНЕС

Обвинения към съда, че е предубеден във вината на Николай Русинов-Чеци, отправиха по време на днешното заседание адвокатите на подсъдимия за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Според Чеци и защитата му, към която като консултант участва и бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, съдът е демонстрирал предубеденост, когато е отказал да пусне подсъдимия от ареста, поради което поискаха отвод на съда, съобщи Правен свят.

"Вие сте формирали в себе си друго мнение, различно от това този процес да завърши със справедлива присъда", категорична е позицията на защитата. След убийството на Яна подсъдимият Русинов напусна страната, но твърди, че това не било станало веднага след убийството, а седмица по-късно.

Съдия Снежанка Кьосева обаче припомни, че при гледане на мярка за неотклонение по време на съдебното следствие, съдът не коментира обоснованото предположение за авторство, за да бъде упрекван евентуално в предубеденост, а освен това цитираното определение е било потвърдено и от Софийския апелативен съд.

Друг упрек към съда, ползван като аргумент за искания отвод, бяха заплахи към Чеци и липсата на реакция. По този повод съдия Кьосева каза, че никой не може да бъде защитаван против волята му, а искане не било направено. Отделно, подсъдимият се намира в ареста, където бил защитаван от държавните органи. Русинов се оплака днес, че многократно бил заплашван от бащата на Яна Кръстева, който е граждански ищец и частен обвинител по делото. Бащата на момичето призна, че е казал, че "ако убиецът бъде пуснат на свобода, той ще си отмъсти", но не бил споменавал име.

Тялото на Яна Кръстева бе открито на 10 юли 2011 г. в Борисовата градина в София. Първоначално беше задържан Пламен Трифонов. Той впоследствие беше освободен и от него бяха снети всички обвинения, тъй като съдебна експертиза доказа, че по тялото на жертвата няма негов генетичен материал. Според държавното обвинение убиецът на Яна е Николай Русинов, който беше и първият заподозрян за престъплението, но след задържането на Пламен Трифонов остана само свидетел.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини