Отидете към основна версия

16 818 8

Учени откриха как древните канибали са готвили човешко месо

  • канибали-
  • готвене-
  • месо

В Мексико го варили с различни подправки

Учени обясниха как точно се е готвело човешкото месо по време на индианските ритуали в древно Мексико, съобщи Lenta.ru.

През IV в. индианците са пекли и варили човешко месо, след което са го поръсвали с чили, анато и други подправки. Това се доказва от костите на жертви, открити от археолози. Находките са представени в списание Археометрия.

Група от испански и мексикански археолози са работили с останките на 18 човека. На фрагментни от черепни и дълги кости са открити следи от порязвания, наранявания и топлинна обработка.  След като изучавали структурата, морфологията и текстурата на костите , експерти установяват, че те са били печени и варени.

„Когато солта се разтваря в костта колагенът излиза на повърхността. Червените кости са тези, чието месо е било печено. Така температурата се повишава и кръвните и месни сокове се усвояват в най-горния слой на костите.“ заявяват учените.

Според археолозите някои от костите са с жълт цвят, придаден им от подправки като анато, червен пипер и чили, с които са били поръсени по време на варене. Смес от тези подправки в значителни количества съдържа растителни пигменти. За да проверят тази теория учените опитали да варят говеждо месо във вода, подправена с анато. След приготовлението костите са придобили същия отенък като на човешките останки. Изследователите отбелязват, че при обработката на човешко месо в Мексико използват същите техники, като при приготвянето на варена царевица и други традиционни ястия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини