Учени обясниха как точно се е готвело човешкото месо по време на индианските ритуали в древно Мексико, съобщи Lenta.ru.
През IV в. индианците са пекли и варили човешко месо, след което са го поръсвали с чили, анато и други подправки. Това се доказва от костите на жертви, открити от археолози. Находките са представени в списание Археометрия.
Група от испански и мексикански археолози са работили с останките на 18 човека. На фрагментни от черепни и дълги кости са открити следи от порязвания, наранявания и топлинна обработка. След като изучавали структурата, морфологията и текстурата на костите , експерти установяват, че те са били печени и варени.
„Когато солта се разтваря в костта колагенът излиза на повърхността. Червените кости са тези, чието месо е било печено. Така температурата се повишава и кръвните и месни сокове се усвояват в най-горния слой на костите.“ заявяват учените.
Според археолозите някои от костите са с жълт цвят, придаден им от подправки като анато, червен пипер и чили, с които са били поръсени по време на варене. Смес от тези подправки в значителни количества съдържа растителни пигменти. За да проверят тази теория учените опитали да варят говеждо месо във вода, подправена с анато. След приготовлението костите са придобили същия отенък като на човешките останки. Изследователите отбелязват, че при обработката на човешко месо в Мексико използват същите техники, като при приготвянето на варена царевица и други традиционни ястия.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 гост
08:53 23.05.2015
2 гост
09:47 23.05.2015
3 ани
10:22 23.05.2015
4 onq s konq
11:05 23.05.2015
5 TODOR STOYANOV
12:57 23.05.2015
6 Канибал
Чудя се, възрастта на блюдото има ли значение ?
16:20 23.05.2015
7 Атила
През 5-ти век римляните били ужасени когато открили купища човешки останки в селище на пиктите.
След това прехвърлят на островите 5 хилядна тракийска конница за усмиряване на местните канибали.
От там се ражда легендата за крал Артур и неговите сарматски рицари...
16:09 25.05.2015
8 1234
23:44 26.05.2015