Отидете към основна версия

1 146 0

Пакостникът Пък омагьоса българските деца

  • ръдиард киплинг-
  • пакостник-
  • пък-
  • омагьоса-
  • българските-
  • деца

Тази година минава под знака на 150 годишнината на Ръдиард Киплинг

Тази година минава под знака на 150 годишнината на Ръдиард Киплинг (роден на 30. 12. 1865 г.). След броени дни по екраните излиза нов филм по „Книга за джунглата“, а в превод на български вече се появи неиздаваната досега книга на писателя „Пакостникът Пък“ (издание на „Персей“). В томчето, включващо красивите оригинални илюстрации на Х. Р. Милър от първото издание отпреди 110 години, палавото духче от комедията на Шекспир „Сън в лятна нощ“ повежда две деца на необикновено пътуване в английската митология и история.

Преводачът на книгата Емил Минчев и издателят Пламен Тотев представиха книгата в елитни училища в страната.

Учениците от трети и четвърти клас, организирани от преподавателя Мина Илиев, препълниха салона на 19 СОУ „Елин Пелин“ в София и като омагьосани слушаха историята за елфа Пък и пакостите, които той забърква. Най-впечатлени бяха от магията за забравата, която героят прилага на приятелите си деца, за да не издадат неволно вкъщи неговото съществуване. Четящи и мислещи, с отворено за книгите и литературата съзнание, учениците засипаха преводача и издателя с въпроси.

Седмокласниците от СОУ „Иван Вазов“ в Плевен и преподавателят им Циклама Иванова с интерес проследиха презентацията на живота и творчеството на Киплинг, който и досега си остава най-младият лауреат на Нобеловата награда за литература. Въпросите им поставиха произведенията на писателя в контекста на темата за „Мястото на книгата в IT технологията“.

Шестокласници и седмокласници от столичното 2 СОУ "Акад. Емилиян Станев" и преподавателят им Нели Григорова много активно се включиха в дискусията около Киплинг и неговият Пък. Темата за литературата и книгите се разшири и стигна до норвежеца Том Егеланд и първият му роман за млади читатели „Загадката на катакомбите“.

Книгата на Киплинг открехва прозорче към древната и старата история на Англия, твърде слабо позната у нас. Главните герои на „Пакостникът Пък“, Дан и Уна, са така запленени от историята в знаменитата комедия „Сън в лятна нощ“, че сами разиграват сцени от нея на полянка близо до дома им. Но неочаквано от храстите се появява „малко, кафяво, широкоплещесто човече с остри уши, чип нос, дръпнати сини очи и усмивка, която разполовяваше луничавото му лице.“ Това е Киплинговият Пък, който се самоопределя в книгата като „най-старото създание в Англия“. Оказва се, че децата са си избрали място за игра близо до дома на царицата на феите. Пък представя стародавни английски истории пред любознателните деца. Най-старата история е тази за меча на Уилънд, но всяка следваща напредва във времето, като последната, вложена в устата на евреина Кадмиел, разказва за обстоятелствата около появата на знаменитата Магна Харта в началото на XIII в., по времето на английския крал Джон Безземни. История, легенди и авторски хрумки са сплавени блестящо в тази прекрасна книга. Жанрът й е историческо фентъзи, в което приказното и реалистичното са великолепно балансирани.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини