Last news in Fakti

9 Април, 2016 05:45 1 140 0

Пакостникът Пък омагьоса българските деца

  • ръдиард киплинг-
  • пакостник-
  • пък-
  • омагьоса-
  • българските-
  • деца

Тази година минава под знака на 150 годишнината на Ръдиард Киплинг

Пакостникът Пък омагьоса българските деца - 1

Тази година минава под знака на 150 годишнината на Ръдиард Киплинг (роден на 30. 12. 1865 г.). След броени дни по екраните излиза нов филм по „Книга за джунглата“, а в превод на български вече се появи неиздаваната досега книга на писателя „Пакостникът Пък“ (издание на „Персей“). В томчето, включващо красивите оригинални илюстрации на Х. Р. Милър от първото издание отпреди 110 години, палавото духче от комедията на Шекспир „Сън в лятна нощ“ повежда две деца на необикновено пътуване в английската митология и история.

Преводачът на книгата Емил Минчев и издателят Пламен Тотев представиха книгата в елитни училища в страната.

Учениците от трети и четвърти клас, организирани от преподавателя Мина Илиев, препълниха салона на 19 СОУ „Елин Пелин“ в София и като омагьосани слушаха историята за елфа Пък и пакостите, които той забърква. Най-впечатлени бяха от магията за забравата, която героят прилага на приятелите си деца, за да не издадат неволно вкъщи неговото съществуване. Четящи и мислещи, с отворено за книгите и литературата съзнание, учениците засипаха преводача и издателя с въпроси.

Седмокласниците от СОУ „Иван Вазов“ в Плевен и преподавателят им Циклама Иванова с интерес проследиха презентацията на живота и творчеството на Киплинг, който и досега си остава най-младият лауреат на Нобеловата награда за литература. Въпросите им поставиха произведенията на писателя в контекста на темата за „Мястото на книгата в IT технологията“.

Шестокласници и седмокласници от столичното 2 СОУ "Акад. Емилиян Станев" и преподавателят им Нели Григорова много активно се включиха в дискусията около Киплинг и неговият Пък. Темата за литературата и книгите се разшири и стигна до норвежеца Том Егеланд и първият му роман за млади читатели „Загадката на катакомбите“.

Книгата на Киплинг открехва прозорче към древната и старата история на Англия, твърде слабо позната у нас. Главните герои на „Пакостникът Пък“, Дан и Уна, са така запленени от историята в знаменитата комедия „Сън в лятна нощ“, че сами разиграват сцени от нея на полянка близо до дома им. Но неочаквано от храстите се появява „малко, кафяво, широкоплещесто човече с остри уши, чип нос, дръпнати сини очи и усмивка, която разполовяваше луничавото му лице.“ Това е Киплинговият Пък, който се самоопределя в книгата като „най-старото създание в Англия“. Оказва се, че децата са си избрали място за игра близо до дома на царицата на феите. Пък представя стародавни английски истории пред любознателните деца. Най-старата история е тази за меча на Уилънд, но всяка следваща напредва във времето, като последната, вложена в устата на евреина Кадмиел, разказва за обстоятелствата около появата на знаменитата Магна Харта в началото на XIII в., по времето на английския крал Джон Безземни. История, легенди и авторски хрумки са сплавени блестящо в тази прекрасна книга. Жанрът й е историческо фентъзи, в което приказното и реалистичното са великолепно балансирани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА