Отидете към основна версия

3 180 3

ЧРД, Metallica! (Видео)

  • metallica-
  • металика

Най-великата хевиметъл банда на всички времена е създадена на 28 октомври преди 35 години

Днес е празник за всички почитатели на твърдия рок. Една от най-великите групи (според много хора и най-великата) в жанра има рожден ден.

За Metallica е казано и написано почти всичко. Но на всеки рожден ден е традиция празнуващият да се върне назад във времето и да си припомни най-вече хубавите моменти.

Metallica е създадена в Лос Анджелис, Калифорния, на 27 октомври 1981 г. Основният виновник е 17-годишният датски тенисист Ларс Улрих, който имал хоби да свири на барабани. Малко по-късно към него се присъединява китаристът Джеймс Хетфилд. Останалото е история.

След две години присъствие на ъндърграунд сцената и няколко демо записа, идва 1983-та година. Metallica издават първия си студиен албум „Kill 'Em All“. Само за месеци бандата се превръща във водеща в метъл жанра и през 80-те години следват още три албума: „Ride the Lightning“ - 1984 г.; „Master of Puppets“ - 1986 г.; „Garage Days Re-Revisited“ - 1987 г. и стотици концерти по целия свят.

Триумфът на Metallica е помрачен от гибелта на басиста Клиф Бъртън. Той загива след като автобусът, превозващ групата на турне в Швеция катастрофира. Бъртън умира на 27 септември 1986 г. Останалите членове на Metallica се отървават само със стрес и леки телесни наранявания, но Бъртън се озовава затиснат под автобуса.

През тези години тяхното влияние и глобална известност са ограничени все още само до границите на метъла и групата се води за сравнително посредствена на световната музикална сцена. Причината се крие в това, че въпреки удивителните музикални умения на четворката, те не желаят да комерсиализират творчеството си и категорично отказват да заснемат клипове. Това на практика означава, че песните им не се въртят по известните тогава музикални телевизионни и радио канали.

 

 

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини