Отидете към основна версия

947 4

Стар папирус говори за жената на Иисус

  • иисус христос-
  • папирус-
  • съпруга

Нов "шифър на Леонардо": Иисус наистина е бил женен

Проф. Кинг показва папируса

Още от зората на християнството се спори относно „гражданското състояние“ на Иисус от Назарет. Множество теории поддържат с аргументи, че той е бил женен за Мария Магдалена. Тази дискусия има практическо значение за живота на християнската църква, защото може да доведе до такива последици като например жените да бъдат ръкополагани за свещеници.


Сега един от най-изтъкнатите изследователи на библейски папируси в световен мащаб – Карън Кинг от Теологическия факултет към Университета в Харвард, представи на международен конгрес в Рим резултатите от анализ на папирус „не по-голям от кредитна карта“, принадлежащ на анонимен колекционер, в който ясно е написано, че Иисус е говорил за „своята съпруга“. Документът е на коптски – египетски с гръцки заемки, и се датира от IV век, съобщи италианският сайт giornalettismo.

В него ясно се разбира фразата: „Моята съпруга...може да бъде моя ученичка (последователка), напук на зложелателите. Що се отнася до мен, ще живея с нея...“. Тоест, той не само разяснява на учениците си, че Мария може да му бъде последователка, но и заявява, че ще живее с нея независимо от социалната ярост, която този акт би могъл да събуди.


„Не можем автоматично да приемем, че историческата личност Иисус е бил женен. Текстът е писан векове след неговия живот“ - прави уговорка професорката. Това, което доказва папирусът, е че и сред първите християни е имало открита дискусия по темата и че е съществувало традиционно християнско виждане за него като „женен“, вероятно през втората половина на ІІ век.
За автентичността на артефакта говори избледнялото мастило по краищата му, а обратната страна е толкова износена, че на нея могат да се дешифрират едва пет думи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини