Last news in Fakti

19 Септември, 2012 10:55 937 4

Стар папирус говори за жената на Иисус

  • иисус христос-
  • папирус-
  • съпруга

Нов "шифър на Леонардо": Иисус наистина е бил женен

Стар папирус говори за жената на Иисус - 1
Проф. Кинг показва папируса

Още от зората на християнството се спори относно „гражданското състояние“ на Иисус от Назарет. Множество теории поддържат с аргументи, че той е бил женен за Мария Магдалена. Тази дискусия има практическо значение за живота на християнската църква, защото може да доведе до такива последици като например жените да бъдат ръкополагани за свещеници.


Сега един от най-изтъкнатите изследователи на библейски папируси в световен мащаб – Карън Кинг от Теологическия факултет към Университета в Харвард, представи на международен конгрес в Рим резултатите от анализ на папирус „не по-голям от кредитна карта“, принадлежащ на анонимен колекционер, в който ясно е написано, че Иисус е говорил за „своята съпруга“. Документът е на коптски – египетски с гръцки заемки, и се датира от IV век, съобщи италианският сайт giornalettismo.

В него ясно се разбира фразата: „Моята съпруга...може да бъде моя ученичка (последователка), напук на зложелателите. Що се отнася до мен, ще живея с нея...“. Тоест, той не само разяснява на учениците си, че Мария може да му бъде последователка, но и заявява, че ще живее с нея независимо от социалната ярост, която този акт би могъл да събуди.


„Не можем автоматично да приемем, че историческата личност Иисус е бил женен. Текстът е писан векове след неговия живот“ - прави уговорка професорката. Това, което доказва папирусът, е че и сред първите християни е имало открита дискусия по темата и че е съществувало традиционно християнско виждане за него като „женен“, вероятно през втората половина на ІІ век.
За автентичността на артефакта говори избледнялото мастило по краищата му, а обратната страна е толкова износена, че на нея могат да се дешифрират едва пет думи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ян Хус

    0 0 Отговор
    Интересно... Ако е бил женен, защо Лука - един от историците и СЪВРЕМЕННИЦИ На Исус не пише нищо по темата. Нито Йосиф Флавий, нито някой от Римските историци живели в същия период. Странно е да се вярва на "изрезка" от 4ти век, без да се направи историческа външна и вътрешна проверка на източника. Но очевидно за пореден път тук целта е да се търси сензация без покритие.
    А колкото до ръкополагане на жени - не мисля че критерият за това е дали Исус е бил женен. В много църкви вече го правят (не коментирам дали е правилно или не).
  • 2 Баи Спиро

    0 0 Отговор
    Това е изрезка от вестник Сензация от 4 век.Така че не му се ловете.
  • 3 1234

    0 0 Отговор
    В "страстите христови" ролята на мария магдалене се играе от моника белучи, ако и истинската мария е била парче като моника то нема начин христо да не я е праснал пък и както знаем марийка не е била от най трудните а и надали е изпуснала възможноста да "преспи" с самия бог.Всъщност има една теория която казва че юда е прецакал христо щот си е падал по марийка ама тоя се оказал много корав пич и не ще да мре и това е,ама марийка отде да знае че тоя ще оживее и веднага скокнала при юда а христо като се върнал от ада където спасил душите на непокръстените се върнал на земята да види кво става и хванал на калъп марийка и юда та оттогава я има традицията като ти умре мъжъ да изчакаш малко повечко че да не земе да се върне изневиделица.Пък и в крайна сметка немога да разбера кво ме боли мене дали преди сумати време неккъв бил или небил женен за неква,кво ме топли мене кво те топли тебе,аман от фанатици,луда работа.............
  • 4 Захарче

    0 0 Отговор
    Сега му е майката "Македонците" да си краднат от историята , че да я попълнят с глупости ! "Жена Му е МАКЕДОНИЯ !? "