Отидете към основна версия

1 406 0

"Приказки за арфа" очароваха децата

  • концерт-
  • приказки-
  • арфа

Вчера в зала „България” се състоя третият концерт от музикално-образователната програма „Фортисимо Фамилия” – „Приказки за арфа”.

Историите за божествения инструмент разказаха комедийната актриса Мая Бежанска и солистката Анжела Маджарова, която влезе в ролята на съвременна кралица на арфата и демонстрира както пленяващата елегантност на инструмента, така и пълния диапазон от емоции и настроения, които звукът му може да предизвика и предаде.

Анжела Маджарова разби клишето, че арфата е инструмент, асоцииран само с крайна романтика и райски мелодии – солистката успя да покаже силна, дори страшна арфа в някои от подбраните произведения. Специално участие взе Рада Йосифова от Музикалното училище, която партнираше на Анжела в произведението за арфа и флейта – „Прелюд” на Асен Карастоянов.

С това участие организаторите на „Фортисимо Фамилия” стартират добрата практика талантливи деца да се изявяват на сцена заедно с най-добрите инструменталисти у нас. „Понеже този концерт се прави за деца, смятам че не може да мине без участието на дете. Така малчуганите няма да са само публика, а и участници, а за едно дете да свири със Софийска филхармония е нещо голямо – това ще го помни цял живот”, коментира Анжела Маджарова.

Мая Бежанска влезе в ролята на една сънлива и малко капризна Снежанка. Музиката обаче успя не просто да я събуди и развесели, а и да извади на яве най-детското, което се спотайваше у нея. По време на „Приказки за арфа” Мая, която е завършила актьорство майсторство за куклен театър, си припомни за тази своя страст и изигра етюд с куклата Пулчинела. А за да се чувства тази необикновена Снежанка съвсем на място, Анжела Маджарова и музиканти от оркестъра на Софийска филхармония изсвириха няколко от най-хубавите коледни песни.

Павел Златаров дирижира оркестъра на Софийска Филхармония.

„Фортисимо Фамилия” е част от семейството на „Фортисимо”. Програма, която се осъществява по инициатива на Максим Ешкенази с подкрепата на Фондация „Америка за България”.

Следващият концерт в рамките на „Фортисимо Фамилия” е „Приказки за перкусии”. Той ще се състои на 19 януари 2013 година в Камерна зала на Концертен комплекс България. Участват Виктор Бенев (солист) и Теодор Елмазов (актьор).

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини