Отидете към основна версия

13 618 37

Почина големият Тодор Колев (обновена в 19.00 ч.)

  • почина-
  • тодор колев

Почина българската легенда Тодор Колев. Това стана след дълго боледуване, съобщиха от Съюза на артистите за Факти.бг.

Един от най-обичаните български актьори имаше рак на белия дроб. Преди месец той бе опериран във Военномедицинската акамедия (ВМА) в София заради множество туморни разсейки в костите.

Тодор Колев е починал у дома си.

"Нямам сили да коментирам още една смърт на приятел и колега", посочи пред Факти.бг Татяна Лолова, която, за съжаление, научи новината от нас. Преди години двамата с Тодор Колев бяха главните участници в култовия спектакъл "Човекоядката" по заклеймената от властта пиеса на Иван Радоев в Театър "София".

За нея си спомни и сегашният директор, актьорът Ириней Константинов, който призна, че скоро е мислил за възстановяването на това емблематично заглавие в репертоара на театъра, но си е дал сметка, че сега няма кой да изиграе Топузов с толкова чар и магнетизъм като Тодор Колев.

"Тъжно е, когато си отиде голям актьор, а в рамките на година Театър "София" изгуби двама колоси - Коста Цонев и Тодор Колев. И все пак над тъгата надделява усмивката, че сме живели с ролите на Тодор Колев" - коментира Ириней Константинов. Той сподели, че ще запомни изтъкнатия си колега с елегантното му чувство за хумор, ненатрапчивото му присъствие и оная "събраност" и вглъбеност, присъщи за големия артист. "Изобщо той някак елегантно минаваше сред хората, с него не можеше да се забавляваш евтино, а това днес е много високо качество",  каза Константинов.

"Съюзът на артистите в България с прискърбие съобщава, че почина нашият обичан колега и приятел – големият български актьор Тодор Колев.

Поклон пред таланта и паметта му!", се казва в официалното съобщение на Съюза.

Тодор Колев (Адама) е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов (1965). Надхитря с успех комисията при приемането като си обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала артисти с мастита фигура и мощен глас. Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните Сълза и смях и Театър София. Участва в над 30 игрални филма, сред които Цар и генерал, Козият рог, Иван Кондарев, Двойникът, Господин за един ден, Опасен чар.

Носител e на редица национални и международни награди. В началото на демокрацията се захваща с политика и става син народен представител във ВНС. Съветник в посолството ни в Канада 1992-1993 г. Автор и водещ на тв предаванията "Как ще ги стигнем с... Тодор Колев" и "Вход свободен". Преподавател е по актьорско майсторство в НАТФИЗ, има научна степен доцент.

През 1999 г. издава автобиографичната си книга "Варненското софиянче от Шумен" с подзаглавие "Житие и страдание на грешного Тодора".

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до семейството и близките на Тодор Колев, в която изразява дълбоката си покруса от смъртта на големия български актьор. „Вярвам, че неговият образ ще продължи да живее сред нас, отличаващ се с енергичния си дух, висок професионализъм и невероятно чувство за хумор”, пише премиерът Борисов.

„Ще запомним Тодор Колев с неговия усет към изкуството; с индивидуалния му стил, чрез който ни караше да се замислим и усмихваме”, се посочва в телеграмата. Министър-председателят изтъква, че от  големия български актьор можем да запомним и това, че „… човек е щастлив тогава, когато е изпълнен с желание и още нещо – вкус към живота!” „Такъв беше той – непринуден, искрен, положителен човек, изпълнен с вяра, оптимизъм, изминавайки житейския си път, воден от стремеж за свобода и „вкус към живота”, пише още министър-председателят.

 

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до семейството и близките на Тодор Колев. „С искрена тъга приех съобщението за кончината на Тодор Колев. Загубихме един от най-ярките таланти и емблематично име за българското изкуство”, написа в съболезнованието си държавният глава.

Президентът определя като незабравими превъплъщенията на големия български актьор на сцените на театрите в София, Смолян, Пловдив и Шумен. „Многобройните блестящи роли на Тодор Колев в игралното кино заслужено го превърнаха в истинска звезда със собствен неподражаем стил. „Козият рог", "Иван Кондарев", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен чар" са само част от филмите, в които Тодор Колев разкри таланта си, а те се превърнаха в шедьоври според оценката на поколения български зрители. С възхищение българската публика прие актьорската дарба, с респект винаги ще оценява твореца и човека с характер, белязал с трайна следа културния живот на България”, се казва още в писмото на президента Росен Плевнелиев до семейството и близките на Тодор Колев.

Поклонението пред големия артист ще се състои от 11 ч. на 17 февруари, неделя, в Народния театър "Иван Вазов". 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Тодор Колев се бори с рака

    Любимият актьор на народа Тодор Колев, който страда от тежко онкологично заболяване, не се подобрява. Напротив - състоянието му е изключително тежк ...
    10.02.2013
    8 582
    4
  • Тодор Колев изписан от ВМА

    Тодор Колев е бил изписан в понеделник от ВМА. Актьорът се е прибрал у дома. Вече може да ходи, а последната операция, в която участва смесен екип ...
    15.01.2013
    6 706
    9