Last news in Fakti

15 Февруари, 2013 16:25 13 502 37

Почина големият Тодор Колев (обновена в 19.00 ч.)

  • почина-
  • тодор колев

Почина българската легенда Тодор Колев. Това стана след дълго боледуване, съобщиха от Съюза на артистите за Факти.бг.

Един от най-обичаните български актьори имаше рак на белия дроб. Преди месец той бе опериран във Военномедицинската акамедия (ВМА) в София заради множество туморни разсейки в костите.

Тодор Колев е починал у дома си.

"Нямам сили да коментирам още една смърт на приятел и колега", посочи пред Факти.бг Татяна Лолова, която, за съжаление, научи новината от нас. Преди години двамата с Тодор Колев бяха главните участници в култовия спектакъл "Човекоядката" по заклеймената от властта пиеса на Иван Радоев в Театър "София".

За нея си спомни и сегашният директор, актьорът Ириней Константинов, който призна, че скоро е мислил за възстановяването на това емблематично заглавие в репертоара на театъра, но си е дал сметка, че сега няма кой да изиграе Топузов с толкова чар и магнетизъм като Тодор Колев.

"Тъжно е, когато си отиде голям актьор, а в рамките на година Театър "София" изгуби двама колоси - Коста Цонев и Тодор Колев. И все пак над тъгата надделява усмивката, че сме живели с ролите на Тодор Колев" - коментира Ириней Константинов. Той сподели, че ще запомни изтъкнатия си колега с елегантното му чувство за хумор, ненатрапчивото му присъствие и оная "събраност" и вглъбеност, присъщи за големия артист. "Изобщо той някак елегантно минаваше сред хората, с него не можеше да се забавляваш евтино, а това днес е много високо качество",  каза Константинов.

"Съюзът на артистите в България с прискърбие съобщава, че почина нашият обичан колега и приятел – големият български актьор Тодор Колев.

Поклон пред таланта и паметта му!", се казва в официалното съобщение на Съюза.

Тодор Колев (Адама) е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов (1965). Надхитря с успех комисията при приемането като си обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала артисти с мастита фигура и мощен глас. Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните Сълза и смях и Театър София. Участва в над 30 игрални филма, сред които Цар и генерал, Козият рог, Иван Кондарев, Двойникът, Господин за един ден, Опасен чар.

Носител e на редица национални и международни награди. В началото на демокрацията се захваща с политика и става син народен представител във ВНС. Съветник в посолството ни в Канада 1992-1993 г. Автор и водещ на тв предаванията "Как ще ги стигнем с... Тодор Колев" и "Вход свободен". Преподавател е по актьорско майсторство в НАТФИЗ, има научна степен доцент.

През 1999 г. издава автобиографичната си книга "Варненското софиянче от Шумен" с подзаглавие "Житие и страдание на грешного Тодора".

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до семейството и близките на Тодор Колев, в която изразява дълбоката си покруса от смъртта на големия български актьор. „Вярвам, че неговият образ ще продължи да живее сред нас, отличаващ се с енергичния си дух, висок професионализъм и невероятно чувство за хумор”, пише премиерът Борисов.

„Ще запомним Тодор Колев с неговия усет към изкуството; с индивидуалния му стил, чрез който ни караше да се замислим и усмихваме”, се посочва в телеграмата. Министър-председателят изтъква, че от  големия български актьор можем да запомним и това, че „… човек е щастлив тогава, когато е изпълнен с желание и още нещо – вкус към живота!” „Такъв беше той – непринуден, искрен, положителен човек, изпълнен с вяра, оптимизъм, изминавайки житейския си път, воден от стремеж за свобода и „вкус към живота”, пише още министър-председателят.

 

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до семейството и близките на Тодор Колев. „С искрена тъга приех съобщението за кончината на Тодор Колев. Загубихме един от най-ярките таланти и емблематично име за българското изкуство”, написа в съболезнованието си държавният глава.

Президентът определя като незабравими превъплъщенията на големия български актьор на сцените на театрите в София, Смолян, Пловдив и Шумен. „Многобройните блестящи роли на Тодор Колев в игралното кино заслужено го превърнаха в истинска звезда със собствен неподражаем стил. „Козият рог", "Иван Кондарев", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен чар" са само част от филмите, в които Тодор Колев разкри таланта си, а те се превърнаха в шедьоври според оценката на поколения български зрители. С възхищение българската публика прие актьорската дарба, с респект винаги ще оценява твореца и човека с характер, белязал с трайна следа културния живот на България”, се казва още в писмото на президента Росен Плевнелиев до семейството и близките на Тодор Колев.

Поклонението пред големия артист ще се състои от 11 ч. на 17 февруари, неделя, в Народния театър "Иван Вазов". 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1986

    1 0 Отговор
    ужас,тъкмо написах в гоогле тодор колев да видя какво става с човека и се появиха новини,че е починал
  • 2 Чичо Скрудж

    1 0 Отговор
    Поклон!!!
  • 3 Бай Цало

    1 0 Отговор
    Вечна памет, и бог да го прости.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Надежда Димитрова

    1 0 Отговор
    ПОЧИВАЙ В МИР!
  • 6 инж.

    1 0 Отговор
    Поклон!!! Моите съболезнования на близките му. Дядо ми бог да го прости е бил съученик и много добър приятел от детските години на Тодор Колев. За съжаление и той почина от същата коварна болест заради цигари...
  • 7 popay

    1 0 Отговор
    Почивай в мир,най-големия комик на българското кино.Жалко но неизбежна загуба на големия талант и шоумен Тодор Колев.
  • 8 горския

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Lotus Omega":

    Глупак!

    Коментиран от #11

  • 9 ФЕН

    1 0 Отговор
    още един от великите ни артисти ни напусна ВЕЧНА ПАМЕТ
  • 10 The Big Boss

    1 0 Отговор
    [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=iXmk2l7YJro[/youtube]

    Поклон!!!
  • 11 Lotus Omega

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "горския":

    Разбрал си ме грешно. Разбира се, че не съм весел. Просто исках да изпратя легендата с легендарното му изпълнение. Все пак ако съм сторил нещо грешно се извинявам пред всички...
  • 12 The Big Boss

    0 0 Отговор
    Текст към връзката
  • 13 The Big Boss

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=iXmk2l7YJro
  • 14 The Big Boss

    1 0 Отговор
  • 15 Станимир Христов

    1 0 Отговор
    Бог да го прости, още един велик и именит Бг актьор ни напусна. Дано е на едно много по-добро място. Съболезнования на близките.
  • 16 Николай

    1 0 Отговор
    Вечна му памет на Тошо! Няма да има скоро България такъв добър комик като него. Дори да се роди той ще избяга в чужбина.
  • 17 Heinrich

    1 0 Отговор
    ПОЧИВАЙ В МИР.........
  • 18 Нема Бира

    1 0 Отговор
    Почивай в МИР! Ти си за нас ЛЕГЕНДА....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ха сега де...

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ото Скорцени":

    Абе ей ... я малко респект А?
  • 21 Mclaren

    1 0 Отговор
    Бог да го прости.
    Почивай в мир.
  • 22 dobristia08

    1 0 Отговор
    най великият. почивай в мир ТОШЕ
  • 23 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор
    ПОРЕДНАТА ТЕЖКА ЗАГУБА СРЕД АКТЬОРСКИЯ СЪСТАВ ! БОГ ДА ТЕ ПРОСТИ И ПРИЕМЕ В СВЕТЛИНАТА ! ТИ ДАРИ С МНОГО УСМИВКИ И РАДОСТ ХОРАТА !!! ПОКЛОН .
  • 24 калайката

    1 0 Отговор
    Отиде си още една легенда от киното и театъра . Жалко ! Мир и спокойствие за душата му . Щастлив съм че живях по времето когато той твореше и че имах възможност да се наслаждавам на изкуството му . Велик актьор , голям човек , невъзстановима загуба !
  • 25 заза

    1 0 Отговор
    ВЕЛИК,ВЕЛИК,ВЕЛИК! Почивай в мир!
  • 26 ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

    1 0 Отговор
    ГОЛЯМ,ГОЛЯМ,ГОЛЯМ!!!НАЙ-ГОЛЕМИЯ...наизуст знаех и още помня цели откъси от репликите на героите му...отиде си завинаги,но ролите му и незабравимата игра ще се помнят вечно...МИР НА ДУШАТА МУ...ПОКЛОН...
  • 27 бакшишо

    1 0 Отговор
    най ГОЛЕМИЯ
  • 28 Светослав Иванов

    1 0 Отговор
    Бог да го прости!
    УНИКАЛЕН АРТИСТ!!!
  • 29 mmarto

    0 0 Отговор
    Мир над праха му.Беше един от най-великите артисти и такъв ще си остане ВЕЧНА МУ ПАМЕТ.
  • 30 Пловдив

    1 0 Отговор
    Всички ще си отидем от този свят един ден... Страшното е,че българската култура си отива... Винаги ще останеш жив в сърцата ни,Адаме!...
  • 31 FENKA

    1 0 Отговор
    Bog da go prosti vinagi 6e ni ostane v surcata!
  • 32 пурко

    1 0 Отговор
    гледал съм хиляди пъти ''господин за един ден'' и отново като го гледам очите ми се пълнят със сълзи. Почивай в мир Тоше Бог да те прости
  • 33 Радо

    0 0 Отговор
    Отиде си и той....бляскъв, комичен, забавен, интригуващ.......безспорен талант и любимец на публиката !!! Аз скърбя........ всички скърбим оставайки с неговите прекрасни роли и филми !!!
  • 34 Ботев Пд

    0 0 Отговор
    Почивай в мир, Тоше!
    Поклон пред таланта ти и духа да се бориш с неправдата!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 пораснала

    0 0 Отговор
    Адаме,ти пътуваш към НЕГО.Вероятно ТОЙ иска да разсмиваш вече само НЕГО.И ние ще дойдем някой ден,кой когато му дойде реда.Довиждане!
  • 37 PlimP

    0 0 Отговор
    господ май не обича хората :Х, за 1.5г. прибра при него сумати незабравими и неповторими БГ личности, те са едни от малкото радости за хората измежду скапаните проблеми, които те изяждат отвътре всекидневно, един по един си ги прибира без да има някой достоен за техните места и дупките си зейват необратимо, седиш, четеш и се чудиш кво да напишеш, ама то квото и да се няпише няма да ги върне, хубаво мама едно време, като бях малък ме водеше редовно на театър и кино, та да ги видя на живо, че няма да са вечни и честно казано не съжалявам и няма да